Foto: Publicitātes attēli

Francijas auto koncerns "Peugeot Citroen" sācis pārrunas par tai piederošās "meitas" - loģistikas kompānijas "Gefco" – 75% akciju pārdošanu "Krievijas Dzelzceļam". Potenciālā darījuma summa tiek vērtēta apmēram miljarda dolāru (apmēram 500 miljonu latu) apmērā, vēsta raidorganizācija BBC.

"Peugeot Citroen" jau paziņojusi, ka darījuma izdošanās gadījumā un "Gefco" kontrolpaketei pārejot Krievijas kompānijas īpašumā, Francijas loģistikas uzņēmuma galvenā ofisa bāzes vieta nemainīsies – tā paliks Francijā. Arī kompānijas vadības sastāvs palikšot tāds pats, kāds tas ir patlaban.

Autokoncerns paziņojis, ka darījums ar Krievijas dzelzceļa kompāniju iecerēts, lai loģistikas operators varētu attīstīt savu biznesu Ķīnā, Indijā un Latīņamerikā, kā arī nostiprināt savas pozīcijas Austrumeiropas tirgū, arī Krievijā.

Krievijas kompānijas prezidents Vladimirs Jakuņins apstiprinājis, ka ir saņemts Krievijas valdības rīkojums kompānijas akciju pirkšanai. Pēc Jakuņina vārdiem, runa ir par "absolūti komerciālu projektu ar konkrētu investīciju atpelnīšanas termiņu".

Jakuņins arī atzīmējis, ka Krievijas dzelzceļa kompānija piedāvājusi Francijas Dzelzceļa nacionālajai sabiedrībai kļūt par partneri "Gefco" attīstībā gadījumā, ja darījums veiksmīgi noslēgsies.

"Peugeot Citroen" nolēmusi pārdot "Gefco", lai varētu segt lielos zaudējumus un atbrīvotos ar auto būvi nesaistītiem aktīviem. Viens no Eiropā lielākajiem auto būves koncerniem atrodas neapskaužamā finansiālajā situācijā – tās operacionālie zaudējumi sasniedz 260 miljonus dolāru (130 miljonus latu) mēnesī.

Vēlmi pirkt "Gefco" kontrolpaketi līdz ar Krievijas Dzelzceļu izteikušas arī "Gores Group", "Platinum Equity", "PAI", "CVC" un "APE". "Peugeot Citroen" vadība darījumu ar Krievijas kompāniju plāno noslēgt līdz šā gada beigām.

Jau vēstīts, ka starptautiskais loģistikas uzņēmums "Gefco" darbojas arī Latvijā – uzņēmums tirgū ienāca krīzes pirmsākumos, nodibinot savu meitas uzņēmumu SIA "Gefco Baltic" ar vienu miljonu latu lielu pamatkapitālu.

Kompānija ir starptautisks uzņēmums, kas pamatā nodarbojas ar dažnedažādiem kravu pārvadājumiem – gaisa, dzelzceļa, ūdens un lielceļu. Kompānija ir dibināta Francijā 1950. gadā kā "Peugeot" meitas uzņēmums.

"Gefco" pārstāvēts vairāk nekā 150 valstīs, un ir viens no desmit lielākajiem loģistikas operatoriem Eiropā. 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 3,4 miljardus eiro (2,3 miljardi latu). "Gefco" grupai ir 400 biznesa struktūrvienību visā pasaulē, tajās strādā 9400 darbinieku. "Gefco" attīsta savus pakalpojumus galvenokārt Centrālā Āzijā, Centrālā un Austrumu Eiropā, Tuvajos Austrumos, Austrumāzijā un Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!