Foto: AFP/Scanpix

Krievijas gāzes milzis "Gazprom", pret kuru Eiropas Komisijā (EK) nesen uzsākta oficiāla antimonopola pārbaude, vēloties izbēgt no komisijas pretenzijām, pārveido savu struktūru un savus galvenos Eiropas ofisus, iespējams, pārcels ārpus Eiropas Savienības (ES) – uz Šveici, raksta Krievijas mediji.

"Gazeta.ru" vēsta, ka gāzes milzis meklējot veidu, kā restrukturizēt savus aktīvus, lai tie atbilstu Trešā ES enerģētikas dokumentu paketes prasībām, kas aizliedz vienai un tai pašai kompānijai nodarboties ar gāzes piegādi un vienlaikus arī pārvaldīt gāzes piegādes tīklus.

"Gazprom" vēloties savu tirdzniecības un loģistikas meitas kompāniju nodot tiešā "Gazprom" mātes kompānijas pārziņā. Saskaņā ar pašreizējo vertikālo koncerna struktūru – galvenā ir mātes kompānija "Gazprom", pakāpienu zemāk ir tās Krievijas "meita" "Gazprom Eksport", kas piegādā dabasgāzi tai pilnībā piederošajai "Gazprom Germania GmbH".

Vācijas struktūra atbild par gāzes pārdošanu visām Eiropas valstīm, lai gan pati ar to nenodarbojas – gāzes pārdošanu nodrošina "Gazprom Germania" pilnībā piederošais "Gazprom Marketing &Trading Ltd". Gāzes piegādes tīkli, pa kuriem tiek nodrošināta resursa piegāde, tieši pieder "Gazprom Germania".

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņoto "Gazprom" vēloties atteikties no vertikālās struktūras – "Gazprom Marketing &Trading Ltd" (GMT) konsolidēs gāzes tirdzniecības aktīvus un pāries tiešā "Gazprom" koncerna mātes uzņēmuma pakļautībā.

Vienlaikus plānots izveidot kompāniju "Gazprom Storages & Transport", kas nodarbotos ar loģistiku un gāzes glabāšanu pazemes krātuvēs. Arī šī kompānija būtu tiešā mātes kompānijas "Gazprom" pakļautībā. "Gazprom Germania" iekļautos jaunizveidojamā "Gazprom Storages & Transport" struktūrā, raksta Krievijas mediji.

Tas, kur pēc restrukturizācijas tiks reģistrēti "GMT Holding" un "Gazprom Storages & Transport", vēl neesot izlemts, taču, pēc Krievijas mediju avota sacītā, "Gazprom" speciālisti izvēlēsies starp Lielbritāniju, Šveici un Luksemburgu. Patlaban "Gazprom Germania" bāzējas Berlīnē, bet "Gazprom Marketing &Trading Ltd" (GMT) — Londonā.

Jaunā "Gazprom" struktūra nebūs pretrunā ar ES Trešo enerģētikas paketi pie nosacījuma, ja abas struktūras - "Gazprom Storages and Transport" un "GMT Holding" - nejauksies viena otras darbības laukā, sacījis "Interfax" avots. Pašā "Gazprom" medijiem attiecās sniegt jebkādus komentārus restrukturizācijas jautājumā.

"Gazeta.ru", atsaucoties uz ekspertiem, vēsta, ka iecerētās izmaiņas dabasgāzes koncernā "Gazprom" var pazemināt riskus, kas saistīti ar EK uzsākto antimonopolu pārbaudi pret gāzes milzi. Aģentūras "Interfax" avots atzīmējis, ka "GMT Holding" un "Gazprom Storages & Transport" reģistrēšanai Šveicē var tikt dota priekšroka saistībā ar EK pārbaudēm – Šveice, atšķirībā no Lielbritānijas un Luksemburgas, nav ES dalībvalsts.

Galveno Eiropas ofisu pārcelšana uz Šveici var padarīt neiespējamu vai būtiski apgrūtināt atbildīgo EK pārstāvju piekļuvi pārbaudēm vajadzīgajiem dokumentiem, raksta "Gazeta.ru", atsaucoties uz enerģētikas eksperta Mihaila Korčemkina pausto.

Jau vēstīts, ka EK septembra sākumā paziņoja par oficiālas antimonopola pārbaudes uzsākšanu pret Krievijas energokompāniju "Gazprom". Tai tiek pārmesta ļaunprātīga dominējošās pozīcijas izmantošana gāzes piegādēs centrālajā un austrumu Eiropā, šķēršļu likšana energoresursu piegāžu diversifikācijai ES, paaugstinātu gāzes cenu noteikšana.

Ja "Gazprom" tiks atzīta par vainīgu konkurences noteikumu pārkāpumos ES tirgū, koncernam draudēs sods, kura apmērs var sasniegt simtiem miljonus eiro. "Gazprom" nodrošina aptuveni ceturto daļu no kopējā dabasgāzes patēriņa ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!