Foto: LETA

Somijas Lauksaimniecības ministrija aprēķinājusi, ka Krievijas tirdzniecības embargo ietekme radījusi 200 miljonus eiro lielus zaudējumus Somijas piena ražotājiem, atsaucoties uz Somijas ziņu biroju, vēsta ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Lauksaimniecības ministrija norāda, ka nav iespējams piena rūpniecības uzņēmumiem kompensēt zaudējumus pilnā apmērā. "Pirms runāt par jebkādām summām, kas ir nepieciešamas, ir svarīgi saprast, kur ņemt naudu. Problēma ir tā, ka nav tāda finansējuma," norādīja Somijas pārstāvis Eiropas Parlamentā.

Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministri no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm apspriedīs papildu pasākumus, lai atbalstītu Eiropas ražotājus, kas cietuši no Krievijas tirdzniecības embargo, taču ir grūti aplēst, cik liels atbalsts nepieciešams piensaimniekiem.

Somijas lielākais piena produktu uzņēmums "Valio" ir galvenais piena produktu piegādātājs Krievijai. Uzņēmuma eksports uz Krieviju 2013. gadā sasniedza 242 miljonus eiro.

Salīdzinot šī gada jūlija un augusta datus, Somija ir samazinājusi pārtikas produktu piegādi uz Krieviju par 63 %.

Jau ziņots, ka augusta sākumā Krievijas valdība noteica embargo atsevišķiem pārtikas produktiem no ES un citām rietumvalstīm, kas samazina preču eksporta potenciālu uz Krieviju un tajā pašā laikā saasina konkurenci iekšējā Eiropas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!