Foto: Publicitātes attēli

Lietuvas bankrotējusī un nacionalizētā banka "Snoras" investējusi 13,826 miljonus litu (2,797 miljonus latu) savā meitasuzņēmumā investīciju bankā "Finasta", lai tā kapitāla nepietiekamības dēļ nezaudētu licenci.

"Snoras" bankrota procedūras administrators Nīls Kūpers paziņojumā norādījis, ka banka ar Viļņas apgabaltiesas un Lietuvas Finanšu ministrijas atļauju izsniegusi 13,826 miljonu litu kredītu tai piederošajam uzņēmumam "Finasta Holding", kas šo naudu ieguldījis bankas "Finasta" kapitālā.

"Šī iemaksa palīdzēs bankai "Finasta" izpildīt prasības attiecībā uz tās kapitāla pietiekamības rādītāju, lai saglabātu savu licenci. Šo nepieciešamību radīja investīciju bankas lielā atkarība no bankrotējušās "Snoras"," norādīja Kūpers.

"Ņemot vērā, ka sarunas ar "Finasta" potenciālajiem pircējiem ir krietni pavirzījušās uz priekšu, mēs ar komandu esam veikuši pasākumus, lai nodrošinātu, ka "Finasta" tās pārdošanas brīdī būtu iespējami labākajā stāvoklī, cerot nodrošināt kreditoriem maksimālo iespējamo guvumu," norādījis administrators.

Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja padomniece Rima Kaziļūniene informēja, ka "Finasta" ir palielinājusi nevis statūtkapitālu, bet rezerves kapitālu un šajā gadījumā centrālās bankas atļauja nav bijusi vajadzīga.

Banka "Finasta" šonedēļ paziņoja, ka pērn strādājusi ar zaudējumiem, ko izraisīja galvenokārt bankrotējušajā mātesbankā "Snoras" veiktās investīcijas. Bankas tīrie zaudējumi 2011.gadā sasnieguši 26 miljonus litu (5,2 miljonus latu) pretstatā 60 000 litu (12 100 latu) tīrajai peļņai, kas gūta 2010.gadā.

Šā gada 30.martā bankas rezerves kapitāla vērtība bija 13 800 litu (2800 latu).

Banka "Finasta" dibināta 2008.gadā un specializējas investīciju pārvaldīšanas un "private banking" servisa sniegšanā. Banka nodrošina investīciju, finanšu pārvaldības un korporatīvo finanšu pakalpojumus individuālajiem un korporatīvajiem klientiem, kā arī piedāvā individuālus korporatīvās kreditēšanas risinājumus. Bankai ir vairāk nekā 11 tūkstoši klientu.

"Snoras" ir atzīta par maksātnespējīgu, un ir atklāts, ka no tās ir aizplūduši lieli līdzekļi. Lietuvas valdība 16.novembrī izlēma banku nacionalizēt. 7.decembrī tika sākta "Snoras" bankrota procedūra.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas. Finanšu un kapitāla tirgus komisija 21.novembrī apturēja "Latvijas Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu, bet Rīgas apgabaltiesa 23.decembrī "Latvijas Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!