Iekšējās nesaskaņas iznīcina Naftas eksportētājvalstu organizāciju OPEC un tās spējas ietekmēt nozari ir izkūpējušas gaisā, intervijā aģentūrai "Reuters" sacījis Krievijas valsts naftas kompānijas "Rosneft" vadītājs Igors Sečins.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka Krievija, kuras ekonomika zemo naftas cenu dēļ piedzīvo smagu krīzi, pēdējā gada laikā apspriedusi iespēju pievienoties OPEC valstu klubam, bet vairāki lielāko enerģētikas uzņēmumi līderi pret šādu Kremļa plānu iebilduši. Tāpat ziņots, ka Krievijā apspriesta ideja veidot pašiem savu jaunu naftas karteli.

Sečins, viens no valsts prezidenta Vladimira Putina tuvākajiem sabiedrotajiem, arī iepriekš Maskavas un OPEC sarunu laikā iebilda pret Krievijas pievienošanos organizācijai, bet tagad savos komentāros kļuvis krietni asāks un intervijā "Reuters" prognozējis OPEC galu.

"Pašreiz vairāki objektīvi faktori izslēdz iespējas jebkuram naftas kartelim diktēt tirgus nosacījumus. Runājot par OPEC, tā praktiski ir pārstājusi eksistēt kā vienota organizācija," sacīja Sečins.

"Kompānija jau no sākta gala bija skeptiska par jebkāda veida iesaistīšanos OPEC tās pašreizējā izskatā," sacīja Sečins, piebilzdams, ka pašlaik nozari spēj ietekmēt nevis karteļi, bet gan finanšu stāvoklis, tehnoloģija attīstība un valstu likumdošana.

OPEC ir starptautiska organizācija, kas šobrīd iekļauj 12 naftas eksportētājvalstis - Alžīriju, Indonēziju, Irānu, Irāku, Kuveitu, Lībiju, Nigēriju, Kataru, Saūda Arābiju, Apvienotos Arābu Emirātus un Venecuēlu.

Tā tika dibināta 1960. gadā un organizācijas centrālā mītne atrodas Vīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!