Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 23. novembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, ar kuriem paredzēts izlīdzināt elektroenerģijas sadales tarifu kāpumu.

Līdz šim spēkā esošie normatīvie akti nenosaka griestus tarifu pieaugumam.

Ar grozījumiem paredzēts no nākamā gada janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim mājsaimniecībām, kurām ir vienas fāzes un trīs fāžu pieslēgums ar 16, 20 un 25 ampēru lielu pieslēguma jaudu. Attiecīgi tie ir aptuveni 95% no mājsaimniecību lietotājiem.

Paredzams, ka, piemēram, vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas pieaugums nākamgad nedrīkstēs pārsniegt divus eiro mēnesī, vienas fāzes un 20 ampēru pieslēgumam - 2,5 eiro mēnesī, bet vienas fāzes un 25 ampēru pieslēgumam - trīs eiro mēnesī.

Savukārt trīs fāžu pieslēgumiem palielinājumi varēs būt lielāki, proti, 16 ampēru pieslēgumam - četri eiro mēnesī, 20 ampēru - 4,5 eiro mēnesī, bet 25 ampēru - seši eiro mēnesī.

Lai mazinātu sadales tarifu negatīvo ietekmi uz mājsaimniecībām, no septembra līdz šā gada beigām jau ieviests 60% samazinājums maksai par elektrības jaudas uzturēšanu. Ar Saeimā pieņemtajiem likuma grozījumiem radīts mehānisms pakāpeniskam, izlīdzinātam tarifu pieaugumam, iepriekš par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sprieda deputāti.

Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas šā gada vasarā izgaismoja virkni regulējuma nepilnību. Straujās tarifu izmaiņas radīja uzticības mazināšanos gan pakalpojuma sniedzējam, gan valsts pārvaldei kā sabiedrības interešu aizstāvei, norāda likumprojektu autori.

Tāpat grozījumi paredz pienākumu sistēmas operatoriem savā 10 gadu sistēmas attīstības plānā ietvert plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un sistēmas pakalpojumu tarifu prognozes.

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tarifu aprēķināšanas metodikā tiks noteikts maksimālais tarifu vērtību novirzes līmenis. Grozījumi palielinās informācijas pieejamību patērētājiem un attieksies gan uz elektroenerģijas, gan dabasgāzes sistēmas pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!