Foto: AP/Scanpix
Spānijas nacionālā aviosabiedrība "Iberia" pirmdien atcēla 124 reisus pilotu streika dēļ, ar kuru viņi protestē pret zemo cenu aviosabiedrības "Iberia Express" izveidošanu.

Pirmdien noteikošais "Iberia" pilotu streiks ir pirmais no vienas dienas streikiem, kurus paredzēts rīkot katru pirmdienu un piektdienu nākamo 15 nedēļu laikā.

"Iberia" pilotu arodbiedrība SEPLA marta beigās paziņoja, ka no 9.aprīļa līdz 20.jūlijam streikos katru pirmdienu un piektdienu 30 dienu kopgarumā, lai šādi turpinātu protestēt pret zemo cenu aviosabiedrības "Iberia Express" izveidošanu, kuras dēļ darbu var zaudēt tūkstošiem "Iberia" strādājošo, lai gan "Iberia" apgalvo, ka šādas kompānijas izveidošana nepieciešama uzņēmuma peļņas celšanai.

"Iberia" pirmdien atcēla 124 reisus, kas ir 38% no 330 plānotajiem reisiem, radot neērtības daudziem pasažieriem, kas devās mājup pēc Lieldienu brīvdienām.

Piloti no decembra līdz februārim kopumā streikoja 12 dienas, un katrā streika dienā tika atcelta apmēram trešdaļa reisu. "Iberia" lēš, ka šie streiki tai nodarījuši zaudējumus 36 miljonu eiro (25 miljonu latu) apmērā.

"Iberia" 2.aprīlī iesniedza tiesā lūgumu aizliegt kompānijas pilotiem un stjuartiem tuvāko mēnešu laikā rīkot streikus, kā arī pieprasīja kompensāciju par jau notikušajiem streikiem.

"Iberia" iesniedza prasību Spānijas Augstajā tiesā, lūdzot pasludināt streikus par nelikumīgiem un aizskarošiem, un norādīja, ka tie apdraud ceļotāju plānus noslogotajā Lieldienu brīvdienu nedēļā un citās populārās svētku dienās. "Šādi streiki lidsabiedrībai izmaksā daudz un gandrīz neko nemaksā pilotiem," uzsvēra "Iberia".

Sūdzība tiesā iesniegta pret SEPLA un stjuartu arodbiedrību STAVLA, kuru "Iberia" apsūdz par solidarizēšanos ar pilotiem.

Jau vēstīts, ka "Iberia Express" ir sākusi darbību Eiropas zemo cenu lidojumu tirgū, kur valda sīva konkurence, piedāvājot biļetes vienā virzienā par cenām, sākot no 25 eiro (17,5 latiem).

Sākotnēji mazbudžeta aviokompānija veiks lidojumus starp Spānijas pilsētām, bet vēlāk lidos arī uz Latviju, Īriju, Itāliju, Grieķiju un Nīderlandi.

Spānijas nacionālā lidsabiedrība iepriekš paziņoja, ka plāno lidmašīnas, kas apkalpo zaudējumus nesošos iekšzemes un vidēja attāluma reisus Eiropā, pārcelt uz lidsabiedrību "Iberia Express". Tajā tiks algoti jauni piloti un stjuarti, kuru darba samaksa būtu zemāka nekā iepriekš noalgotajiem darbiniekiem.

"Iberia" uz jauno kompāniju iecerējusi pārcelt reisus, kas rada zaudējumus, jo tos izkonkurē mazbudžeta lidsabiedrības un Spānijas ātrvilcieni.

Lidsabiedrība "Iberia" paredzējusi, ka 2015.gadā "Iberia Express" rīcībā būs 40 lidmašīnu, bet līdz šā gada beigām "Iberia Express" aviofloti iecerēts paplašināt līdz 13 lidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!