Foto: AP/Scanpix
Eirozonas valstu finanšu ministri trešdien no rīta tiksies telefonkonferencē, lai apspriestu sagaidāmo Grieķijas lūgumu sniegt vidēja termiņa finansiālo palīdzību no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) līdzekļiem, otrdien pavēstīja eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

Paskaidrojot iemeslus, kādēļ nav bijis iespējams to apspriest otrdien Briselē notikušajā eirogrupas finanšu ministru sanāksmē, Deiselblūms norādīja, ka ministri gaidot no Atēnām vēstuli, kurā būtu izteikti vienoti, skaidri priekšlikumi.

"Mēs uzklausījām mūsu grieķu kolēģi. Viņš vēl nav iesniedzis priekšlikumus, taču viņš mums visai drīz nosūtīs lūgumu pēc ESM atbalsta, un, to darot, viņš iepazīstinās ar grieķu puses priekšlikumiem," norādīja Deiselblūms.

Mēs ceram panākt vienošanos tik ātri, cik iespējams. Rīt no rīta mums būs telefonkonference, lai pārrunātu vēstuli, oficiālo lūgumu pēc ESM" atbalsta, sacīja eirogrupas prezidents. "Pirmais solis būs pieprasīt institūcijām finanšu situācijas novērtējumu, Grieķijas finansiālās vajadzības, un tad mums būs vēl viena eirogrupas [sanāksme], lai lemtu par oficiālu sarunu sākšanu."

Kā ziņots, Maltas premjerministrs Džozefs Muskats iepriekš tviterī paziņoja, ka eirozonas finanšu ministru sanāksmē Grieķija otrdien nav nākusi klajā ne ar vienu "konkrētu priekšlikumu".

"Konkrētu priekšlikumu trūkums no Grieķijas valdības puses nepalīdz šīvakara eirozonas līderu sanāksmei," pirms vēlāk otrdien Briselē paredzētā samita, kurā līdz ar finanšu ministriem piedalīsies arī eirozonas valstu vadītāji, raksta Muskats.

Paredzēts, ka 19 eirozonas valstu vadītāju sanāksme, kurā piedalīsies arī Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, sāksies plkst.19.30 pēc Latvijas laika.

Pirms samita Grieķijas jaunais finanšu ministrs Eiklīds Cakalots pirmo reizi tikās ar saviem kolēģiem tā dēvētās eirogrupas sanāksmē.

Kāds avots, kas labi informēts par sarunām, pavēstīja, ka Atēnu pārstāvis uz eirogrupas sanāksmi esot ieradies bez jebkādas "vēstules" vai cita rakstiska dokumenta.

Neskatoties uz to, sanāksmē tomēr esot tikuši apspriesti Grieķijai īstenojamo reformu priekšlikumi, pavēstīja kāds cits avots Eiropas diplomātu aprindās.

"Viņi ir šo priekšlikumu sagatavošanas nobeiguma procesā," aģentūrai AFP sacīja avots, piebilstot, ka tie ir "visai līdzīgi" starptautisko aizdevēju pagājušās nedēļas priekšlikumiem, kurus grieķi svētdien notikušajā referendumā noraidīja.

Avoti arī vēsta, ka trešdien Ciprs uzstāsies Eiropas Parlamentā.

Tomēr Eiropas Savienības (ES) komisārs eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis pirms otrdienas sanāksmēm atzina, ka Grieķijas izstāšanos no erozonas jeb tā dēvēto "Grexit'u" nevar izslēgt.

Arī Deiselblūms pēc finanšu ministru sanāksmes atzinis, ka Atēnas nav iesniegušas "nekādus konkrētus priekšlikumus".

Tomēr viņš piebilda, ka Grieķijas lūgums pēc palīdzības ES finanšu atbalsta fondam ir "neizbēgams" un ka tas, iespējams, gaidāms jau "dažu tuvāko stundu laikā".

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!