Foto: stock.xchng

Krievijas uzņēmumiem draud kredītu krīze, ja vien netiks atceltas rietumu noteiktās sankcijas un ja Krievijas uzņēmumiem atkal būs iespēja aizņemties starptautiskajos kapitāla tirgos, brīdina reitingu aģentūra "Moody's".

Analītiķi brīdina, ka krīze varētu iestāties 2016.gadā un visvairāk cietīs metālapstrādes, derīgo izrakteņu, nekustamā īpašuma un būvniecības nozares, prognozē "The Financial Times".

Saskaņā ar Krievijas centrālās bankas datiem bankām un uzņēmumiem līdz 2016.gadam ir jāatmaksā aizņēmumi 134 miljardu ASV dolāru apmērā. Līdz šī gada beigām vien ir jāatmaksā 32 miljardus dolāru.

Lielāko daļu no decembrī atmaksājamā parāda veido valsts naftas uzņēmuma "Rosneft" aizņēmums.

Analītiķi brīdina, ka tas vēl vairāk veicinās kapitāla aizplūšanu no Krievijas. Šī gada pirmajos sešos mēnešos valsti pametušais kapitāls mērāms 74 miljardos ASV dolāru.

Lielākajai daļai Krievijas kompāniju pietiek līdzekļu, lai tās nākamgad spētu izpildīt parādsaistības. Savukārt 2016. un 2017.gadā skaitļi kļūst satraucoši, ja uzņēmumiem nav pieejas starptautiskajam kapitāla tirgum, skaidro "Moody's" izpilddirektors Deivids Steipls.

Uzņēmumi, par kuru spēju atmaksāt ārējo parādu nevienam nav šaubu, ir enerģētikas giganti "Rosneft" un "Gazprom", jo to eksporta līgumi ar Ķīnu paredz priekšapmaksas nosacījumus. Tāpat valsts ir solījusi palīdzēt lielajiem uzņēmumiem, pret ko ar sankcijām vērsušās rietumvalstis.

No kapitāla pieejamības ierobežojumiem visvairāk cietīs mazākas privātkompānijas, uzsver "The Financial Times.

Jau vēstīts, ka Krievijā aug pieprasījums pēc dolāriem un eiro, it īpaši pēc Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām, kas ierobežo Krievijas uzņēmumu piekļuvi rietumu kapitāla tirgiem un aizņēmumiem.

Tāpat valstī turpinās rubļa vērtības kritums. Divu biržas tirdzniecības dienu laikā Krievijas centrālā banka iztērējusi vismaz 1,75 miljardus ASV dolāru, lai to apturētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!