Foto: stock.xchng

Banku karšu apkalpošanas un maksājumu kompānijas "Visa" un "MasterCard" panākušas vienošanos ar Krievijas amatpersonām par tālāku darbu šajā valstī, vēsta "The Wall Street Journal".

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs norādīja, ka abi uzņēmumi ir gatavi dibināt jaunus Krievijā bāzētus maksājumu apkalpotājus. Lai izveidotu šādus meitasuzņēmumus būs nepieciešams aptuveni pusotrs gads. Līdz tam abas kompānijas piekritušas sadarboties ar Krievijā jau eksistējošajām maksājumu sistēmām.

"Viņi ir gatavi strādāt likuma ietvarā, un mēs esam gatavi sadarboties ar viņiem un rast risinājumu," skaidrojis ministrs.

Arī "MasterCard" pārstāvji žurnālistiem apstiprināja, ka abām pusēm izdevies vienoties, tomēr viņš neminēja vienošanās detaļas.

Kopš marta atsevišķām Krievijas bankām nācies piedzīvot to izdoto karšu apkalpošanas pārrāvumus, jo šīs kredītiestādes vai to akcionāri iekļauti ASV ekonomisko sankciju sarakstos.

ASV, Eiropas Savienības dalībvalsts, kā arī citas valsts šādas sankcijas ieviesa kā atbildi pēc tam, kad Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu.

Lai novērstu šādus norēķinu karšu maksājumu pārrāvumus Krievijas dome pieņēma likumu, kas uzliek "Visa" un "MasterCard" pienākumu Krievijas centrālajā bankā noguldīt vairākus simtus miljonu dolāru, kas kalpotu par drošības garantiju jebkādai maksājumu iesaldēšanai nākotnē.

Jaunais likums paredz, ka Krievija varētu konfiscēt 25% no uzņēmuma ceturkšņa apgrozījuma Krievijā, ja pakalpojumi atkal tiktu pārtraukti.

"The Wall Street Journal" atsaucas uz kādu anonīmu avotu finanšu ministrijā, kas skaidrojis, ka Krievija vēlas radīt tādu maksājumu sistēmu, kāda pastāv Francijā un Turcijā, kur starptautiskie karšu apkalpotāji maksājumu nodrošināšanā sadarbojas ar vietējiem uzņēmumiem.

Avots medijam atzinis, ka akceptējams esot arī Baltkrievijā esošais modelis. Baltkrievija pati izdod starptautiskās norēķinu kartes, kā arī pati veic visus iekšzemes maksājumus, bet, kad kartes tiek lietotas ārpus valsts, tās apkalpo starptautiskie uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!