Foto: BBC

Uzņēmums "Kolos" plāno Norvēģijas pilsētā Ballangenē, kas atrodas aiz Ziemeļu polārā loka, būvēt pasaulē lielāko datu centru, kura darbināšanai būs nepieciešami vairāk nekā 1000 megavati (MW) jaudas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzņēmums skaidro, ka vēsais gaiss un brīvi pieejamais ūdens samazinās enerģijas izmaksas. Portāls "Norway Today" gan norāda uz kādu Ballengenes trūkumu – tās iedzīvotāju veselību ir negatīvi ietekmējušas ogļu raktuves, kas darbību pārtrauca 2003. gadā, bet, iespējams, sekmējušas to, ka tieši šajā Norvēģijas pilsētā iedzīvotāji visbiežāk izņem slimības lapu.

"Kolos" uzsver, ka jau šobrīd ir savākuši "vairākus miljonus ASV dolāru" no projektam nepieciešamā finansējuma, galvenokārt no norvēģu privātajiem investoriem. Taču uzņēmums joprojām risina sarunas ar ASV investīciju banku, lai nodrošinātu pārējos finanšu resursus.

Lai gan sākotnēji "Kolos" datu centra darbībai būs nepieciešami vien 70 MW jaudas, 10 gadu laikā uzņēmums iecerējis izmantoto jaudu kāpināt pār 1000 MW slieksni, kas ļauj pretendēt uz pasaulē lielākā datu centra titulu.

Salīdzinājumam - "Amazon" datu centrs Virdžīnijas štatā jau šobrīd darbojas ar aptuveni 1000 MW jaudu, bet tehnoloģiju giganta serveri neatrodas vienuviet. "Facebook" datu centrā Lūleo pilsētā Zviedrijā izmanto 120 MW jaudu. Arī vairums citu lielo datu centru reti pārsniedz 200 MW jaudu.

Plānots, ka Ballengenes datu centrs aizņemts 600 000 kvadrātmetru platību, darbojoties četros stāvos.

BBC skaidro, ka "Kolos" par labu nāks optiskais kabelis, kas izguldīts līdzās dzelzceļam pa kuru uz Zviedriju no Norvēģijas ved dzelzs rūdu. Līdzās projekta mītnei atrodas arī vairāki lieli par Eiropas Savienības un Norvēģijas līdzekļiem būvētas hidroelektrostacijas, kā arī vēja turbīnu parki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!