Foto: DELFI

Veicot maksājumus internetā, no šā gada 1.aprīļa banku klientiem būs jāizmanto tā saucamā stingrā autentifikācija, portālam "Delfi" pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte.

Lai ieviestu drošu divu faktoru klientu autentifikāciju internetā, bankas ir izstrādājušas dažādus risinājumus.

Biežāk sastopamie banku piedāvātie risinājumi būs kodu kalkulatora ģenerēts vienreiz lietojams kods, telefona lietotnes (aplikācijas) ģenerēts unikāls kods, ar īsziņu (SMS) atsūtīts vienreiz lietojams kods vai viedkartē saglabāts sertifikāts.

Maksājumus par nelielām summām un zināmiem pakalpojumu sniedzējiem varēs veikt vienkāršāk, tostarp vieglāk varēs veikt maza apmēra maksājumus jeb tā saucamos mikromaksājumus – līdz 30 eiro vienam maksājumam par kopējo summu 150 eiro dienā.

Tāpat vienkāršāk veikt būs maksājumiem uzticamiem saņēmējam, kas iekļauts apstiprināto maksājumu sarakstā vai baltajā sarakstā (white list), darījumus starp viena klienta diviem kontiem vienā un tajā pašā bankā, kā arī maksājumus vienas bankas ietvaros, ja to pieļauj bankas veiktais risku novērtējums.

Iespēju izmantot minētos izņēmumus noteiks katra banka atsevišķi.

Piedāvājam iepazīties ar FKTK izstrādāto infografiku par to, kādas izmaiņas gaidāmas klientiem.

FKTK skaidro, ka autentifikācija ir attālināts kādas personas atpazīšanas process. Finanšu pakalpojuma lietotājam internetbankās tas nozīmē, ka pirms dot atļauju veikt darījumu, tiek noskaidrots, vai lietotājs ir tā persona, par ko uzdodas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!