Dokumenti par Lietuvas, Latvijas un Igaunijas projekta "Rail Baltica" kopuzņēmuma dibināšanu tiks parakstīti oktobrī un šo termiņu vairs nav paredzēts atlikt, paziņojusi Lietuvas Satiksmes ministrija.

To Lietuvas satiksmes ministram Rimantam Sinkevičam Eiropas Savienības transporta ministru sanāksmē Milānā apliecinājusi Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras lietu ministre Urve Palo.

Pēc Sinkeviča teiktā, precīzs parakstīšanas datums drīzumā tiks saskaņots Baltijas valstu ministru starpā.

"Šo apliecinājumu es vērtēju kā kopīgu apņemšanos savlaicīgi īstenot projektu, jau tuvākajā laikā veltot tam visus nepieciešamos pūliņus un laikus nokārtojot vajadzīgās formalitātes. Tikšanās laikā mēs apspriedām svarīgākos projekta īstenošanas aspektus, un man prieks, ka bijām vienisprātis (..) - kopuzņēmuma dibināšana un pieteikums finansējumam no Eiropas Komisijas (EK) fondiem vairs nevar tikt atlikts," norādījis ministrs.

Ja dokumenti tiešām tiks parakstīti oktobrī, "Rail Baltica" projekts vēl varēs pretendēt uz daļu no gandrīz 12 miljardiem eiro, ko EK paredzējusi transporta sistēmu savienojumu izveides finansēšanai.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Baltijas valstu sarunvedēji jūnijā Tallinā panāca vienošanos par "Rail Baltica" kopuzņēmuma akcionāru līguma noteikumiem, un drīz pēc tam triju valstu premjeri vienojās par "Rail Baltica" kopuzņēmuma dibināšanu.

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro (880 miljonus latu), bet visās trīs Baltijas valstīs kopā - 3,68 miljardus eiro (2,56 miljardus latu). Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85% no kopējām šī projekta izmaksām. 2015.gadā tiks iesniegts finansējuma pieprasījums Eiropas Komisijai, lai 2016.gadā varētu sākties darbi. Tālākā finansēšana paredzēta no nākamā finanšu perioda naudas - no 2020.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!