Foto: DELFI Aculiecinieks

Latvijā kopumā rekonstrukcija nepieciešama aptuveni 20 000 kilometriem ceļu Latvijā. Steidzama rekonstrukcija vajadzīga 50% valsts autoceļu, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

Pēc viņa teiktā, aptuveni 50% no visiem valsts autoceļiem nepieciešams rekonstruēt nekavējoties.

Kopumā rekonstrukcija nepieciešama vairāk nekā 4000 kilometriem asfaltēto ceļu.

Šogad kopumā plānots atjaunot ap 1000 kilometru un visu ceļu atjaunošanai tādejādi vajadzētu 20 gadus. "Protams mēs būtu ieinteresēti, ņemot vērā lielo remontdarbu deficītu, ka finansējums būtu lielāks un varētu strādāt lielākā apjomā," sacīja Lange.

Lange norādīja, ka katru gadu būtu nepieciešams atjaunot vismaz 1100 km autoceļu, lai panāktu ceļu ilgtspējību - atjaunot tikpat cik gada laikā nolieto.

Viņa vērtējumā, Latvijas centrālajā daļā un reģionos ceļu stāvoklis ir slikts - daudzi ceļu segumi ir pat vairāk nekā 40 gadus veci.

Pēc viņa teiktā, lai nodrošinātu ilgtspējīgu ceļu finansējumu, ir jāatjauno ceļu fonds, kurā nonāktu autobraucēju  maksājumi - akcīzes nodoklis par degvielu un transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis.

Ceļu fonda atjaunošana ļautu LVC "atskaitīties autobraucējiem, kur paliek viņu nodokļi".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!