Foto: F64

Nākamgad valsts grants ceļiem papildus tiks novirzīti 25 miljoni eiro, piektdien ikgadējā ceļinieku konferencē solīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Līdzekļi tiks piešķirti no akcīzes nodokļa iekasēšanas plāna pārpildes 2016. gadā. Lai efektīvi ieguldītu šo finansējumu, plānots izstrādāt grants ceļu programmu.

Kopumā valsts pārziņā ir 20 122 kilometri ceļu, no kuriem vairāk nekā 11 tūkstoši ir ar grants segumu. Galvenās nozīmes autoceļu kopējais garums ir 1672 kilometru.

Latvijas Valsts ceļi (LVC) brīdinājuši, ka, nemainot valsts ceļu tīklu un valsts budžeta finansējuma apjomu, 2020. gadā valsts ceļu remontdarbiem no budžeta būs pieejami vien 75 miljoni eiro un ceļu remontdarbu apjoms samazināsies trīskārši. Par 75 miljoniem eiro iespējams veikt remontdarbus uz 450 kilometriem ceļu.

Pie esošā finansējuma Latvijas autoceļi nav ilgtspējīgi, raidījumā "Rīta panorāma" piektdien pauda LVC valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

Eiropas Savienības (ES) plānošanas periods noslēgsies 2020. gadā, un pagaidām nav zināms, vai un cik naudas no ES būs pieejams vēlāk. Šī plānošanas perioda Kohēzijas fonda ceļu būvniecības projekti tiks pilnībā realizēti jau 2018. gadā, bet 2019. gadā tiks realizēti arī visi Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētie projekti, informē LVC.

2020. gadā valsts autoceļiem būs pieejams tikai valsts budžeta finansējums, un valsts budžeta bāzē tas ir plānots 159 miljonu eiro apmērā, no tiem 84 miljoni eiro ceļu uzturēšanas darbiem (ceļu tīrīšanai ziemā, ceļmalu sakopšanai, bedrīšu labošanai un citiem) un kapitālieguldījumiem (remontdarbiem) atliks vien 75 miljoni eiro.

Piektdien Jūrmalā notiek ikgadējā ceļu nozares konference, kuras tēma šogad ir "Latvijas ceļi nākamajos 100 gados". Konferences laikā notiks divas diskusijas – ''Papildu finansējums ceļiem – salāgojot vajadzības ar iespējām'' un ''Mobilitāte un reģionu sasniedzamība – kādu ceļu tīklu varam atļauties?''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!