Foto: DELFI
No lidostas "Rīga" valdes piektdien atsauktais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš neizprot atsaukšanas iemeslus un neizslēdz politiskas iesaistes iespēju šī lēmuma pieņemšanā, atzina Liepiņš.

Liepiņš atklāja, ka padomes lēmums neesot bijis vienbalsīgs, proti, tas pieņemts, diviem padomes locekļiem balsojot par, bet vienam – pret. Kā liecina lidostas "Rīga" padomes locekļa Tāļa Linkaiša paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter", viņš balsojis pret padomes lēmumu atsaukt Liepiņu un Ilmāru Upenieku.

"Būt neatkarīgam padomes loceklim ir labi tādā ziņā, ka vari lēmumus pieņemt saskaņā ar sirdsapziņu un pārliecību. Diemžēl – jāpaliek mazākumā," tviterī vēsta Linkaits.

Liepiņam neesot skaidrs ne lidostas "Rīga" iekšējā audita pārmetumi, ne arī lidostas padomes priekšsēdētāja Jura Kaneļa teiktas par iemesliem, kāpēc no valdes atsaukts viņš un valdes loceklis Ilmārs Upenieks.

"Man nav skaidri audita pārmetumi, kā arī nav skaidrs padomes priekšsēdētāja teiktais par mūsu atsaukšanas iemesliem, jo līdz šim esam veikuši būtisku ieguldījumu lidostas attīstībā, panākot pieaugumu vairākos rādītājos. Kas nāks pēc mums, varēs būt pateicīgs par to, kas ir sasniegts. Izcili rezultāti būs jebkuram, kurš iekāro šo pozīciju. Jebkurš vadītājs būtu priecīgs saņemt šādu uzņēmumu, jo ir sasniegts gan apkalpoto pasažieru rekords 2015. gadā, gan tāds tas būs arī 2016. gadā. Tāpat sasniegti labākie finanšu rezultāti – gan 2015. gadā, gan pirmajos piecos mēnešos – ievērojami pieaudzis gan uzņēmuma apgrozījums, gan saimnieciskās darbības peļņa. Uzņēmumu esmu nostādījis uz stabilas izaugsmes pamata. Uzņēmumam ir izstrādāta gan stratēģija un vidēja termiņa biznesa plāns, kā arī rīcības plāns un būtiski, lai lidostas jaunā vadība tos realizē," komentēja Liepiņš.

Viņš uzsvēra, ka līdz ar to viņam nav skaidri audita izteiktie pārmetumi un tos arī neesot spējis paskaidrot padomes priekšsēdētājs. "Tāpēc nepiekrītu iekšējā audita rezultātam, kas liecina, ka ir veiktas kādas darbības iepirkumos, neievērojot saimniecisko rīcību ar lidostas līdzekļiem," savu viedokli skaidroja Liepiņš.

Viņam esot svarīgi, lai padome spēj skaidrot savu lēmumu. Tiesāties par savu atlaišanu gan viņš neplāno.

"Tas nebija gaidīts lēmums. Taču tiesāties par to netaisos, tas mani neinteresē," sacīja Liepiņš.

Kā ziņots, no lidostas "Rīga" valdes atsaukts tās valdes priekšsēdētājs Liepiņš un valdes loceklis Upenieks, apliecināja lidostas padomes priekšsēdētājs Kanels.

Lēmums stāsies spēkā, kad to apstiprinās akcionāru sapulce, piebilda lidostas padomes priekšsēdētājs.

Vakar LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka lidostā "Rīga" veikts iekšējais audits, kurā atklāts, ka iepirkuma procedūras lidostā nenotiek, ievērojot saimniecisku rīcību ar kapitālsabiedrības līdzekļiem.

Lidostas "Rīga" iekšējā audita ziņojumā norādīts uz vairākiem pārkāpumiem, piemēram, šī gada pavasarī noslēgts 700 000 eiro vērts līgums ar SIA "Velve", kura bijušais valdes loceklis ir pašreizējas lidostas valdes loceklis Ilmārs Upenieks.

Audits atklāj arī iespējamu personisko interešu īstenošanu cita lidostas valdes locekļa – Andra Liepiņa – darbībās – lidostas valde slēgusi līgumu ar "Latvijas aviācijas asociāciju", pasūtot 7000 eiro vērtu pētījumu par Latvijas aviācijas ietekmi uz tautsaimniecību. Liepiņš ir šīs biedrības padomes priekšsēdētājs. "Latvijas Aviācijas asociācija" gan noliedz šo pārmetumu un norāda, ka nav noslēgusi līgumu vai saņēmusi atlīdzību no lidostas "Rīga" par Latvijas aviācijas ietekmes uz tautsaimniecību pētījumu, informē biedrības valdes loceklis Artūrs Kokars.

Kā norādīts Satiksmes ministrijā (SM), ziņojums ir saņemts un iesniegts izvērtēšanai lidostas padomei, kurai savs vērtējums jāsniedz līdz jūnija beigām.

Iekšējais audits tapis Gitas Sirmās vadībā, kas uzsākusi darbu SM, kad par ministru kļuva Uldis Augulis (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!