Foto: LETA

AS "Pasažieru vilciens" (PV) nepieciešama profesionāla valde, kas strādā uz pilnu slodzi, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Pēc viņas teiktā, no 2012. līdz 2014.gadam PV valdē strādājuši 12 cilvēki, bet septiņi no tiem varēja strādāt citur.

Tā, piemēram, kāds PV valdes padomnieks bijis Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes loceklis, un abās vietās strādājis uz pilnu slodzi.

"PV, ar visām problēmām, kas tur eksistē, ir nepieciešama profesionāla valde, kas strādā uz pilnu slodzi," teica Krūmiņa.

Viņa piekrita viedoklim par to, ka PV problēmas saistītas kompānijas menedžmentu un problēmām pārvaldībā, jo valdes locekļi tiek iecelti bez konkursa.

Krūmiņa arī vērsa uzmanību uz to, ka no četriem PV vilcienu iepirkumiem izdevies tikai viens, atjaunojot sešus dīzeļvilcienus. "Mēs redzējām ļoti sliktu iepirkumu procesa vadību - nespēju nodefinēt prasības, nespēju saprast izmaksas," klāstīja valsts kontroliere.

Jau vēstīts, ka PV ir nopietnas problēmas gan ar iekšējo kontroli un finanšu pārvaldību, gan ar kapitālsabiedrības pārvaldību.

Valsts kontrole revīzijā nav guvusi pārliecību par to, ka 41,6 miljoni eiro ir iztērēti iespējami efektīvākajā veidā.

Tāpat secināts, ka PV valdes locekļi iecelti bez atbilstības kritēriju izvirzīšanas, nerīkojot konkursu. Satiksmes ministrija, nevērtējot kapitālsabiedrības 2012.gada finanšu pārskatu pēc būtības, bet pamatojoties uz sniegto maldīgo informāciju, prēmējusi PV valdi 11,6 tūkstošu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!