Foto: LETA

Saeima ceturtdien izskatīšanai komisijās nodeva likumprojektu, kas paredz Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) braukšanas tarifu regulēšanu uzticēt valstij - Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK).

Izskatīšanai komisijās nodotais likumprojekts paredz, ka SPRK ir atbildīga arī par galvaspilsētas sabiedriskā transporta jomu. Tāpat plānots, ka braukšanas maksu nevarēs noteikt lielāku par brauciena ekonomiski pamatotajām izmaksām.

Līdz ar likumprojektu visiem valsts iedzīvotājiem iecerēts nodrošināt iespēju saņemt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskā transporta pakalpojumus galvaspilsētā, kuru tarifi atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

"Pašlaik galvaspilsētas sabiedriskā transporta cenas un to ekonomiskais pamatojums netiek regulēti, lai arī tie aizņem vairāk par pusi no visiem Latvijā veiktajiem sabiedriskā transporta pārvadājumiem," uzsver likumprojekta autori. 

Turklāt no valsts budžeta tiek kompensēta gan maršrutu pagarināšana ārpus galvaspilsētas administratīvās teritorijas, gan arī cilvēku ar invaliditāti pārvadāšana sabiedriskajā transportā. "Šobrīd valsts nevar būt pārliecināta, ka piestādītajos aprēķinos iekļautie tarifi ir pamatoti un līdz ar to nodokļu maksātāju nauda tiek tērēta lietderīgi," skaidro deputāti.

Atbalstot izmaiņas, sabiedrība gūs pārliecību par tarifu pamatotību, izslēdzot nelietderīgos tēriņus, kā arī samazināsies braukšanas biļešu cenas, klāstīts likumprojekta anotācijā.

Nododot Rīgas sabiedriskā transporta regulēšanu regulatoram, tarifi tiks veidoti pēc ekonomiskajiem principiem, tātad izmaksām būs jābūt ekonomiski pamatotām, skaidroja deputāts Vilnis Ķirsis (V). "Tāpat regulators regulāri spiedīs Rīgas sabiedriskā transporta organizētājus skatīties, kur var samazināt izmaksas, kur var ietaupīt. Tā rezultātā tarifi samazināsies," viņš klāstīja.

Deputāts Ivars Zariņš (S) gan uzsvēra, ka, atbalstot likumprojektu, braukšanas maksa Rīgā pieaugs. "Likumprojektu var atbalstīt tikai tas, kam vispār nav nekādas sajēgas par uzrakstīto," viņš teica.

Vairāku "Vienotības" deputātu sagatavoto likumprojektu atbalstīja 46 deputāti, pret bija trīs, bet 23 tautas kalpi atturējās.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1.februāra spēkā ir jaunas biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā - viena brauciena biļetes galīgā cena ir 1,15 eiro. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!