Foto: LETA
Ir svarīgi pārdot AS "Liepājas Metalurgu" sešu mēnešu laikā, lai darbinieki varētu atgriezties uzņēmumā, uzsvēris uzņēmuma ieceltais maksātnespējas administrators Haralds Velmers. Viņš gan atklāj, ka darbu uzņēmumā tuvākajos mēnešos varētu saglabāt ne vairāk kā 300 darbinieki.

Pēc Liepājas tiesas lēmuma par maksātnespējas pasludināšanu uzņēmums pilnībā pāriet Velmera pārraudzībā. Galvenais uzdevums tagad būšot "Metalurgu" pārdot sešu mēnešu laikā no maksātnespējas apstiprināšanas kā to paredz likums. Nākamajos divos mēnešos sākotnēji notikšot uzņēmuma inventarizācija un novērtējums, uz kura pamata tiks sagatavots pārdošanas plāns. Pārējos četrus mēnešus tiks strādāts pie pārdošanas plāna īstenošanas un un uzņēmuma pārdošanas.

"Mans uzdevums ir atdalīt metalurģijas uzņēmumu no visām ar ražošanu nesaistītajām funkcijām un tādējādi to padarīt pievilcīgu potenciālajiem investoriem. Šis būs patiesības mirklis, jo investori varēs iegādāties uzņēmumu bez negaidītiem pārsteigumiem tā bilancē," uzsver Velmers.

"Diemžēl, maksātnespējas procedūras laikā nāksies izbeigt darbatiesiskās attiecības ar darbiniekiem. Līdz mantas pārdošanai plānots saglabāt darbatiesiskās attiecības ar ne vairāk kā 300 darbiniekiem. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu mantas saglabāšanu un nepasliktinātu nozīmīgāko pamatlīdzekļu stāvokli," turpina administrators.

Vēl šīs nedēļas sākumā, 11.novembrī darba attiecībās ar uzņēmumu "Liepājas metalurgs" bija 1907 personas, liecina aģentūras LETA arhīva dati. Tas nozīmē, ka atlaišana draud vairāk nekā 1500 darbinieku.

Velmers uzsver, ka darbiniekiem, kas zaudēs darbu, tiks sniegta palīdzība pieteikumu sagatavošanā maksātnespējas administrācijai, lai saņemtu kompensāciju no darba algu garantiju fonda. Tāpat viņi varēs pieteikties bezdarbnieku pabalsta saņemšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Kā norāda Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Liepājas filiāle, reģistrācija un pieteikšanās pabalstam sāksies no 15.novembra. No 14.novembra NVA pārstāvji arī viesosies "Liepājas Metalurgā", lai sniegtu informāciju par pieteikšanās procedūru un nepieciešamajiem dokumentiem.

Administratoram īstenojot pārdošanas plānu noteiktajā termiņā, darbiniekiem pastāv iespēja atgriezties uzņēmumā līdz valsts garantētā bezdarbnieku pabalsta beigām. "Domājot par darbiniekiem, ir īpaši svarīgi darīt visu nepieciešamo, lai uzņēmumu pārdotu paredzētajos sešos mēnešos un jaunais īpašnieks varētu rēķināties ar Liepājā dzīvojošo metalurģijas profesionāļu pieejamību," uzsver Velmers

Runājot par pamatlīdzekļu uzturēšanu, Velmers uzsvēra, ka sākumā rūpīgi izvērtēs jebkuru līdzekļu patēriņu, tai skaitā gāzes un elektrības. Maksātnespējas administrators strādās, lai tiktu nodrošināta minimālā energoresursu piegāde tām iekārtām, kuru uzturēšanai līdz uzņēmuma pārdošanai tas ir vitāli nepieciešams. Visu pamatlīdzekļu uzturēšana noritēs stingrā "Liepājas Metalurga" inženieru uzraudzībā.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa 12.novembrī sāka grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" maksātnespējas procesu. Tiesa nolēmusi izbeigt uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sākusi maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo "Liepājas metalurga" TAP administratoru Haraldu Velmeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!