Viena no Latvijas gleznainākajām vietām blakus Gaiziņkalnam, kurā līdz šim saimniekoja uzņēmējs Gunārs Ķirsons, nonākusi Krievijas izcelsmes oligarha Jurija Šeflera īpašumā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Krievu miljonārs šobrīd meklē iespējas paplašināt jauniegūto īpašumu, piedāvājot arī apkārtējo māju īpašniekiem pārdot zemi.

Līdz šim zemes īpašums tautā bija pazīstams kā Ķirsona muiža, ar "Lido" slēpošanas kalnu un viesnīcu. Gaiziņkalna īpašums bija viens no Ķirsona projektiem, taču lielo parādu dēļ to nācās izsolīt. Šopavasar Ķirsona muiža nonāca viņa drauga Vladimira Šestakova rokās, taču viņš to tagad pārdevis uzņēmumam "LB Agro", kura vienīgais īpašnieks ir Šeflers, kurš Latvijā labāk zināms kā "Latvijas Balzama" lielākais akcionārs.

Ķirsons cerējis īpašumā izveidot Gaiziņa konkurentu – "Lido" kalnu, kā arī vērienīgo muižu, plānota bija arī saimniekošana Kaķīša ezerā, taču parādi piespieda Ķirsonu no saviem īpašumiem šķirties.

Vietējie uz Ķirsona aktivitātēm raudzījās dažādi. Vieni bija priecīgi par darba vietām un sakoptu teritoriju, otri uz Ķirsona vērienu raudzījās skeptiskāk, vainojot viņu nevērīgā attieksmē pret dabu un trokšņa radīšanā. Tomēr Ķirsons ir Latvijas uzņēmējs, Gaiziņā saimniekoja vietējie, tādēļ kopumā attieksme bija pozitīva, norāda "De facto".

Tagad īpašums ir pārdots, Gaiziņkalnā valda klusums, "Lido" uzbērtajā kalna virsotnē viena nogāze jau krietni nogruvusi. Klusums valda arī pie greznās muižas - viesnīca jau vairākus mēnešus ir slēgta, arī tai vajadzīga rekonstrukcija, jo dažviet no griestiem telpās tekot ūdens.

Publicists Visvaldis Lācis no savas mājas pagalma bijušo Ķirsona īpašumu labi pārredz un zina stāstīt, ka "Lido" saimniekam šķiršanās no sava īpašuma bijusi sāpīga. "Ķirsons jau nepārdeva savu īpašumu. Tā informācija, kas nāk no viņu puses ir, ka Šestakovs, kas ir Ķirsona draugs un trenējis Putinu austrumu cīņās, bija norunājis, ka īpašumu nepārdos bez viņa ziņas. Un faktiski viņš Ķirsonu piekrāpis. Viņš nav teicis, ka pārdod tālāk," "De facto" apgalvojis Lācis.

Ar pašu Ķirsonu raidījumam nedēļas laikā neizdevās sazināties, taču iepriekš viņš bija iztecies, ka muižā vien bija ieguldījis sešus miljonus latu. Zemesgrāmatas dati liecina, ka jaunais īpašnieks - uzņēmums "LB Agro" - par pirkumu samaksājis 1,6 miljonus latu. "LB Agro" pastarpināti pieder Jurijam Šefleram, viņš žurnāla "Forbes" veidotajā Krievijas bagātnieku sarakstā ierindots 200. vietā.

Latvijā Šeflers jau investējis gan uzņēmumā "Latvijas balzams", gan nekustamajos īpašumos. Taču iebraukt Latvijā Šeflers nu jau ilgāku laiku nevar - Krievijā viņu apsūdz vairākos noziegumos, un kopš 2008.gada uzņēmējs izsludināts "Interpola" meklēšanā. Patlaban Šefleram ir Izraēlas pilsonībā, bet pārsvarā viņš uzturoties Lielbritānijā. 2010.gada nogalē medijos izskanējusi informācija, ka toreizējais Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars centies izdarīt pakalpojumu Šefleram, mēģinot sagādāt uzturēšanās atļauju Latvijā, taču tas neizdevās.

Par Šeflera plāniem Gaiziņkalnā vietējiem pagaidām nekādu ziņu nav, taču varot secināt, ka viņš vēlas pirkt arī citus zemes gabalus. "Grāveru" saimniece Vija Lapa raidījumam stāstīja, ka piedāvājums izteikts arī viņai – par hektāru solīti četri tūkstoši latu. "Tās bija Lieldienas. Ieradās "Balzāma" pārstāvis. Tā arī viņš stādījās priekšā. Parādīja karti, apskatīja zemes un vaicāja vai negribam ko pārdot. Mēs, protams, atteicām," klāstīja Lapa.

Arī "Garkāju" pagalmā nākuši ļaudis un interesējušies par iespēju nopirkt kādu zemes gabalu, stāstīja "Garkāju" māju saimniece Ausma Jūga, kura arī atteikusies pārdot zemi.

Vestienas pagastā Šeflera uzņēmums ir lielākais, taču viņš nav vienīgais zemes īpašnieks ar ārvalstu kapitālu. Šeit saimniekojot arī vairāki vācieši, taču Vestienas pagasta pārvaldes vadītājs Artūrs Vīle-Bērziņš stāsta, ka viņu aktivitātes neliecina par ilgtermiņa plāniem. Iespējams, nolūks esot zemi par lētu naudu nopirkt un vēlāk par daudz lielāku vērtību pārdot.

"Man gribas, lai šī teritorija attīstītos. Lai mani Vestienas cilvēki te varētu nopelnīt iztiku. Tad es pieveru nedaudz acis uz to, kāda nauda ienāk. Bet globāli skatoties, tas ir nedaudz sāpīgi, ka tas nav mūsu pašu, ka tas ir kāds svešs no malas," raidījumam atzina Vīle-Bērziņš.

Tagad bijušajā "Lido" īpašumā gaidāma rekonstrukcija, un jaunie saimnieki sola, ka jau drīz darbība atsāksies. Muižas pārvaldnieks, "LB Agro" valdes loceklis Juris Sitko "De facto" stāstīja, ka nākotnē šeit plānots attīstīt ekoloģisko saimniecību, izbūvēt pastaigu takas, nostiprināt brūkošo "Lido" kalnu un izrakt vairākus dīķus. Investors arī plānojot nodrošināt vismaz 50 darbavietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!