Foto: LETA
Bijusī "Euroaptiekas" valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe pirms mēneša iegādājusies Krāslavā esošā apģērbu ražotāja SIA "Nemo" akciju kontrolpaketi, pastāstīja Zemdega-Grāpe.

Viņa norāda, ka uzņēmumu iegādājusies kopā ar vīru Oskaru Grāpi, kurš saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju no 26.jūnija ir kļuvis par uzņēmuma valdes locekli, savukārt Zemdega-Grāpe ir valdes priekšsēdētāja.

Darījuma summa netiek atklāta.

Zemdega-Grāpe ir ieguvusi augstāko izglītību uzņēmumu vadībā un bijusi gan starptautisku pārstāvniecību vadītāja, gan AS "Aldaris" pārdošanas direktore, bet pēdējos piecus gadus bija pazīstama kā aptieku tīkla un lieltirgotavas "Euroaptieka" valdes priekšsēdētāja. Līdz aprīlim Zemdega-Grāpe bija Farmācijas jomas konsultatīvās padomes priekšsēdētāja. Patlaban viņa ir arī Aptieku attīstības biedrības (AAB) valdes priekšsēdētāja.

Jautāta, kāpēc izvēlējusies darboties apģērbu ražošanas jomā, Zemdega-Grāpe stāsta, ka pēc 25 gadu algota darba jutusies nogurusi.

"Gadu veltīju sava nākotnes virziena meklējumos. Nopietni studēju antropoloģiju un aktīvi paplašināju savu redzesloku, studējot arī atvērtās universitātes programmās. Apskatīju dažādas iespējas, tādas, kurās varētu strādāt ar misijas apziņu. Uzskatu, ka ir jēga tikai tādam darbam, kas dara cilvēkus laimīgus. Tāpēc gribēju darīt ko nozīmīgu, kas nestu Latvijas vārdu, un nonācu pie ražošanas," sacīja uzņēmēja.

"Nemo" ir austo sieviešu un bērnu virsdrēbju ražotne, kas patlaban nodarbina vairāk nekā 200 darbinieku. Tā ir bijusī kombināta "Latvija" filiāle, kas dibināta 1971.gadā. Patlaban tā ir vienīgā ražotne, kas ir saglabājusi ražošanas bāzi un lielā mērā arī darbiniekus. Kādreiz tajā ir strādājuši 400 darbinieki.

"Vēlamies saglabāt uzņēmumā it visu - gan darbiniekus, gan specializāciju. Īpaši lepojamies ar produkcijas augsto kvalitāti, ko novērtē "Nemo" klienti," atzīmē Zemdega-Grāpe.

Viņa arī stāsta, ka uzņēmums pēdējos divos gados nav guvis peļņu, bet labā ziņa ir tā, ka uzņēmums nav izsaimniekots. Zemdegas-Grāpes izaicinājums ir apstādināt lejupslīdi jau šogad. Proti, 2014.gadā jābūt peļņai. Savukārt nākotnē iecerēts atjaunot bijušo uzņēmuma jaudu.

"Ar savu pieredzi droši ticu, ka varu to izdarīt. Uzņēmumam vajag piesaistīt stabilus un pietiekami lielus pasūtītājus, kas Latvijā, visticamāk, nemaz nav, tāpēc mans, valdes priekšsēdētājas, darbs primāri būs saistīts ar ārējo tirgu apgūšanu," norādīja uzņēmēja.

Uzņēmuma "Nemo" eksports patlaban pārsniedz 85% no saražotās produkcijas, un to nēsā pircēji it visās Ziemeļeiropas valstīs. "Nemo" šūtie mēteļi, virsjakas, kostīmi, bikses un kleitas ir nopērkami arī Latvijā.

"Pašlaik uzņēmums eksportē 85% no savas produkcijas uz Dāniju, Somiju un Igauniju. Šobrīd aktīvi strādājam pie kontaktu attīstīšanas ar Vāciju, Zviedriju un Norvēģiju," sacīja Zemdega-Grāpe.

Līdz ar Zemdegas-Grāpes kļūšanu par kontrolpaketes turētāju plānots būtiski palielināt pasūtījumu plūsmu, līdz ar to nodrošināt esošajiem darbiniekiem stabilu darbu.

"Esam pārliecināti, ka ar laiku izdosies darba vietu skaitu arī palielināt," stāsta Zemdega-Grāpe, piebilstot, ka uzņēmumam "Nemo" ir labas perspektīvas.

Uzņēmums "Nemo" mēnesī var saražot ap 10 000 vienību. Patlaban "Nemo" ir lielākā Latvijas virsdrēbju šūšanas rūpnīca, ja atskaita specifiskos darba apģērbus. "Nemo" ir lielākais nodokļu maksātājs Krāslavā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, pērn "Nemo" apgrozījums bija 1,45 miljoni eiro, kas ir par 7% mazāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 1,57 miljoni eiro. Pērn uzņēmums cieta zaudējumus 1960 eiro apmērā, bet 2012.gadā uzņēmuma peļņa bija 421 eiro.

SIA "Nemo" dibināta 1994.gada 12.janvārī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 156 515 eiro. "Nemo" īpašnieki ir Zemdega-Grāpe - 57,5%, Ņina Kižlo - 22,5% un Viktors Moisejs - 20%.

Kontrolpaketi Zemdega-Grāpe iegādājusies no Beatrises Menščikovas (55%) un Jeļenas Kagaines (2,5%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!