Foto: LETA

Divus mēnešus pēc pretrunīgi vērtētā nelegālo interneta azartspēļu bloķēšanas likuma pieņemšanas par licences iegādi interesējušies divi no lielākajiem šo pakalpojumu sniedzējiem, otrdien notikušajā Saeimas komisijas sēdē paziņoja Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas (IUAI) priekšniece Signe Birne.

IUAI komisijas sēdē prezentēja ziņojumu, kurā tika izklāstīta situācija interneta azartspēļu jomā. Kopš grozījumu pieņemšanas Elektronisko sakaru likumā ir pagājis aptuveni pusgads, bet kopš pirmo azartspēļu vietņu bloķēšanas - divi mēneši. Lai arī vairākas azartspēļu vietnes bloķēšanai pretojas ar dažādiem tehniskajiem paņēmieniem, tomēr Birne atklāja, ka divi no vadošajiem šīs nozares uzņēmumiem izrādījuši interesi iegādāties licenci interneta azartspēļu piedāvāšanai Latvijā.

Komersantu nosaukumi minēti netika, aizbildinoties ar to, ka līgums ar tiem noslēgts vēl neesot.

Patlaban esot bloķēts ap 200 vietņu, kas radījis pamatīgu neapmierinātu un spēlmaņu sūdzību pieplūdumu IUAI. Birne zināja stāstīt, ka pēc vietņu bloķēšanas atsevišķiem lietotājiem virtuālās spēļu zāles kontā palikusi iemaksāta nauda, kam viņi klāt vairs netiekot. Tāpēc IUAI mājaslapā esot atrodams saraksts ar bloķētajām adresēm un e-pasta adreses, kur iespējams ar komersantiem sazināties.

Prezentācijas laikā Birne arī atzina, ka pašreizējai metodei pastāvot dažādi tehniski trūkumi. Azartspēļu vietnes saviem domēniem mainot nosaukumus, izmantojot spoguļserverus un dinamiskās IP adreses, lai izvairītos no sakaru komersantu centieniem tās bloķēt.

Iepriekš jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pērn novembra sākumā vienojās par risinājumu meklēšanu azartspēļu ierobežošanai interneta vidē, lai no tām panāktu nodokļa iekasēšanu.

Latvijā patlaban licences izņēmuši četri uzņēmumi - "Optibet", "Olympic Casino Latvia", "Viensviens.lv" un "Joker" -, no kuriem "Joker" ir tikai izņēmis licenci, bet patlaban vēl azartspēles internetā nepiedāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!