Foto: AP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) publiskojusi Eiropas Savienības (ES) valstīs veikto liellopu gaļas DNS produktu izmeklējumu rezultātus. Tajos konstatēts, ka zirga gaļu saturējuši 10% paraugu no 70 Latvijā pārbaudītājiem un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem ES.

EK pārbaudes īstenot uzdeva dalībvalstu pārtikas un veterināro dienestu institūcijām un Latvijā šīs pārbaudes 50 eksemplāros bija uzdots īstenot Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD). Pārbaudes tika uzdots veikt šī gada februārī, kad sabiedrībā rezonansi ieguva zirga gaļas skandāls.

Dienestiem bija jāpārbauda arī zirgu kautķermeņi, un jānoskaidro vai tur neatrodas cilvēkiem kaitīgais pretsāpju medikaments fenilbutazons.
Kopumā 27 ES valstis organizēja pārbaudes 7,259 liellopu gaļas paraugos – 4144 paraugos tika meklēts pēc zirga gaļas piejaukuma, bet 3115 paraugos tika meklēts fenilbutamols.

Fenilbutamols Latvijas paraugos nav konstatēts. Bet Eiropā kopumā tas konstatēts tikai 16 gadījumos – Lielbritānijā, Čehijā un Īrijā.
Latvija tāpat kā virkne citu ES valstu pārbaudes īstenoja vairāk nekā tai uzdotajā apmērā - 70. Piemēram, Vācijai bija uzdots veikts pārbaudes 150 paraugu, taču dāņi pārbaudīja 878.

Vislielākais zirga gaļas īpatsvars konstatēts Francijā ražotajos liellopu gaļas izstrādājumos, kur 13,3% no 353 paraugiem saturēja marķējumā neuzrādītu zirga gaļu.

Otrs lielākais zirga gaļas īpatsvars konstatēts Grieķijā - 12,5% no 288 paraugiem, trešais lielākais īpatsvars Latvijā - 10%. Igaunijā ražotajos liellopu gaļas produktos zirga gaļas klātesamība konstatēta 9,1% gadījumu, savukārt Lietuvā - 7,6% gadījumu.

Visā ES no pārbaudītajiem vairāk nekā 4000 liellopu gaļas produktiem zirga gaļu saturēja 193 jeb 4,55% izstrādājumu.

Meklējot fenilbutamola klātbūtni zirgu kautķermeņos, veiktas pārbaudes vairāk nekā 3000 paraugu, no kuriem minētās zāles atklātass tikai 16 paraugos jeb 0,51%.

Jau vēstīts, ka februāra beigās vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļaspārstrādes uzņēmumā - "Forevers" - konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu.

PVD bažījās, ka liellopa gaļa patiesībā bijusi zirga gaļa, un tādā veidā maldināts pircējs.

Pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!