Foto: stock.xchng

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs "Getliņi EKO" tomātu audzēšanas apmēru palielināšanai varētu investēt miljonu latu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja "Getliņu Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Viņš norādīja, ka uzņēmums plāno palielināt tomātu ražošanas apmērus. "Šogad sāksim plānot otro kārtu – jo siltumnīcas ir uzbūvētas tā, ka tehnoloģijas ir paredzētas lielākām platībām. Nākamgad, ceru, mēs varēsim, kā minimums, dubultot, bet, ja mūsu siltuma bilance apstiprināsies, – pat trīskāršot platību apmērus," teica Stirāns.

Viņš arī minēja, ka līdz ar siltumnīcu paplašināšanu "Getliņi EKO" varētu audzēt ne tikai oranžos, bet varbūt arī rozā tomātus. "Tāda ideja ir parādījusies – ir viena laba šķirne," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Stirāns arī pastāstīja, ka tomātu audzēšanas paplašināšanai "Getliņi EKO" varētu ieguldīt apmēram miljonu latu. "Tikai tomātu saimniecībā tie varētu būt aptuveni miljons latu," informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Tomēr viņš apliecināja, ka arī patlaban "Getliņi EKO" sāktā tomātu audzēšanas projekta rezultātus vērtē pozitīvi. "Salīdzinot ar tādiem lielaudzētājiem kā, piemēram, "Mārupe", Jēkabpils vai Cēsu audzētāji, mēs esam maziņi. Bet esam labi nedaudz ar vienu citu lietu, proti, atšķirībā no citiem audzētājiem varam savu produkciju piedāvāt daudz ātrāk nekā viņi, jo mūsu siltumnīcas ir aprīkotas arī ar mākslīgo apgaismojumu. Līdz ar to sākam ražot tomātus pirmie, kad vēl tirgū nav tik liela konkurence, bet ir milzīgs pieprasījums," klāstīja Stirāns.

Vienlaikus viņš pavēstīja, ka "Getliņu EKO" nākamais tomātu audzēšanas projekts ir pārcelt tomātu audzēšanas ciklu uz ziemas mēnešiem, proti, pirmās ražas iegūt jau ap Ziemassvētkiem. "Šogad mēs ražas novākšanu sākām martā. Mums ir traka doma, tiesa, vēl veicam aprēķinus , bet nākamajā ciklā gribam parādīties tirgū ar tomātiem jau uz Ziemassvētkiem. Līdz ar to jūlijā, augustā, septembrī, kad ir cenu bedre un piedāvātais apmērs tirgū ir milzīgs, jo katrai vecaimātei laukos ir savi tomāti, mēs tos neražosim. Ja mums izdotos šo ražošanas ciklu pārkārtot, tad es pieļauju, ka, pat dubultojot ražošanas apmērus, vienalga visu varēsim pārdot," norādīja "Getliņu EKO" vadītājs.

Pēc viņa teiktā, ja plāns audzēt tomātus ziemā tiks īstenots, šogad visu tomātu audzēšanui varētu pārtraukt jau augustā. "Šādā gadījumā mēs augustā visu tomātu audzēšanu izbeigtu un sāktu jauno ciklu, kur tomāti būtu no novembra beigām, decembra līdz jūlijam," sacīja Stirāns.

"Getliņu EKO" valdes priekšsēdētājs arī atzina, ka konkurence Latvijas dārzeņu tirgū ir asa. "Konkurence ir asa. Sevišķi smagi bija pagājušogad, un tam par iemeslu bija divi faktori. Pirmais – mūsu būvniecības specifikas dēļ sākām tomātus ražot augustā, kad tomātiem ir ļoti zemas cenas un tirgus ir pārpildīts, jo katram tie ir. Otrais – papildu problēmas radās, jo ciet bija arī Krievijas tirgus. Viņi nelaida dārzeņus iekšā no Eiropas, jo tika konstatētas dažādas slimības. Līdz ar to bija milzīga pārprodukcija un bēdīgs skats. Šogad situācija ir nedaudz mainījusies – mēs esam bijuši tirgū pirmie, un līdz ar to mums bija samērā neliela konkurence. Es domāju, ka savu plānu ieņēmumu daļā šogad izpildīsim ar uzviju. Līdz ar to pieļauju, ka nākotnē varēsim skatīties diezgan stabili," prognozēja Stirāns un piebilda, ka šogad paredzēts izaudzēt ne mazāk kā 150 tonnas tomātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!