Foto: AFP/Scanpix
Krievijas korporācija "GazEnergoStroi" ir pabeigusi Valmieras gaļas kombināta iegādes darījumu Latvijā, nopērkot bankrotējušo SIA “Triāls”, portālu “Delfi” informēja uzņēmuma preses pārstāve Varvara Aglamišjana. Darījuma summa gan netiek atklāta.

Uzņēmumam ir plaša teritorija - aptuveni 20 hektāri, no kuriem 16 hektāri pāries kompānijas īpašumā, bet pārējie četri hektāri būs ilgtermiņa nomā. "GazEnergoStroi" plāno atjaunot pašu Valmieras gaļas kombinātu, kā arī uz esošās uzņēmuma bāzes izveidot tehnoloģisko parku, kuru veidotu trīs līdz četras inovatīvi - tehnoloģiskas ievirzes ražošanas kompānijas.

Kopējā ēku platība, kas atrodas uzņēmuma teritorijā, ir vairāk nekā 100 000 kvadrātmetru. Dažas no tām ir labā stāvoklī, bet daļu ir nepieciešams rekonstruēt vai būvēt no jauna. Uzņēmuma rekonstrukciju plānots uzsākt jau šogad.

"Pēdējos gados "GazEnergoStroi" aktīvi iesaistās daudzos projektos Latvijā un citās Baltijas valstīs, un šis ir sestais uzņēmums, kas iegādāts šajā reģionā. Tomēr Valmieras reģions mums ir īpašs, tas atšķiras ar lielisku investīciju vidi", atzīmē korporācijas prezidents Sergejs Čerņins.

"Gribētu īpaši pateikties Valmieras mēram Inesim Boķim un pilsētas pašvaldības izpilddirektoram Jānim Baikam. Pateicoties viņu attieksmei pret investoriem, tika nolemts atjaunot lielāko gaļas pārstrādes uzņēmumu Latvijā un izveidot tā teritorijā tehnoloģisko parku. Par Eiropas Savienības līdzekļiem apkārt uzņēmumam tiks izbūvēti jauna pievedceļi un pievilktas visām nepieciešamās pievadkomunikācijas. Tātad, tiks radīta ideāla vide investīcijām," norāda Čerņins.

"GazEnergoStroi" jau īsteno vairākus inovatīvus projektus Krievijā un Baltijas valstīs. Kompānija vairāk nekā 13 gadus nodrošina pilna cikla kompleksu darbu izpildi, būvējot kooģenerācijas stacijas ar dažādām jaudām.

Korporācija "GazEnergoStroi" pašlaik īsteno projektu lielākās privātās elektrostacijas celtniecībai Maskavā - GTES "Ogorodnij projekt- Novomoskovskaja", kuras jauda būs 600 megavatu. Šī "jaunās Maskavas" projekta ietvaros plānots uzbūvēt arī 22 energokompleksus.

Turklāt, tiek realizēts arī Kudepstinskas TEC būvniecības projekts Sočos, kas kļūs par svarīgāko daļu elektroenerģijas piegādes shēmā 2014.gada Olimpiskajām spēlēm. Korporācija "BioGazEnergoStroi" (ietilpst kompāniju grupā "GazEnergoStroi") 2009. gadā ir izstrādājusi un uzstādījusi Krievijā pirmo biogāzes elektrostaciju ciematā Došino, Kalugas apgabalā. Šobrīd kompānijai projektēšanas un būvniecības stadijā ir vairāk nekā 30 bioelektrostaciju Krievijas Federācijas teritorijā.

Jau vēstīts, ka iepriekš Krievijas investori izrādīja interesi par Valmieras gaļas kombināta ražotni, plānojot, ka tiks atjaunota arī gaļas produkcijas ražošana.

Investori plānoja orientēties uz eksportu, jo Krievijā, tostarp Pēterburgā vēl aizvien labi atceras Valmieras gaļas kombināta šķiņķi. Tāpēc tikšot domāts attīstīt eksportu uz Krievijas tirgu, iepriekš klaikrakstam "Dienas Bizness" pastāstīja Baiks.

Uzņēmumu "Triāls" Valmieras rajona tiesa par maksātnespējīgu atzina 2009.gadā. Uzņēmuma maksātnespējas pasludināšanu prasīja Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz nodokļu parādu, kas 2009.gada 29.aprīlī bija 674,3 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!