Foto: LETA

"Latvijas Gāzes" akcijas, visticamāk, tiks pārdotas vairāku Eiropas finanšu institūciju izveidotajam fondam "Marguerite", otrdien intervijā "Latvijas radio" apstiprināja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

"Marguerite" ir sešu Eiropas finanšu institūciju - tostarp Eiropas Investīciju bankas - izveidots fonds ieguldījumiem enerģētikā un infrastruktūrā.

Ministre atgādināja, ka Latvijas valstij darījuma ir pirmpirkuma tiesības, kuras tā var izmantot, ja to neapmierinās akciju pārdevēja - Vācijas kompānijas "E.ON Ruhrgas" - atrastais pircējs.

Kā vēstīts, iepriekš premjere Laimdota Straujuma (V) paziņoja, ka "Latvijas Gāzes" akciju iegādes jautājums vairs nav valdības dienas kārtībā, jo pircējs tām jau ir atrasts.

Kā vēstīts, oktobrī kļuva zināms, ka Vācijas koncernam "E.ON Ruhrgas" Latvijas valdības piedāvātā cena par "Latvijas gāzes" akcijām šķiet pārāk maza, tādēļ uz tālākām sarunām par darījumu Latvija vairs netiek aicināta.

Latvija vāciešiem par 47% "Latvijas gāzes" akciju piedāvāja 116 miljonus eiro.

Tobrīd bija zināms, ka sarunas turpinājās ar Lietuvas enerģētikas uzņēmumiem un investīciju fondu "Marguerite", kas pieder Eiropas lielvalstu attīstības bankām. Interesi par akcijām izrādīja arī naftas transporta koncerns "Vitol", kas jau darbojas Ventspilī.

Kā ziņots, 2013.gadā Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" plāno pārdot daļas uzņēmumā "Latvijas Gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja "E.ON Ruhrgas" izlemtu pārdot savas "Latvijas Gāzes" akcijas.

Valdībai līdz 2014.gada 2.maijam bija jāsniedz atbilde Vācijas uzņēmumam par to, vai sarunas par iespējamo akciju iegādi tiks turpinātas. Ministru kabinets pieņēma lēmumu sarunas turpināt un veikt padziļinātu izpēti, izvērtējot iespējamā darījuma cenu un citus nosacījumus, piemēram, par veto tiesībām akcionāriem, kuriem nav 50% akciju.

"Latvijas Gāzes" peļņa 2013.gadā bija 32,2 miljoni eiro, kas ir par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 32,6 miljoni eiro.

Kompānijas neto rentabilitāte 2013.gadā bija 5,6%, bet 2012.gadā - 5,4%.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!