Foto: LETA

Konceptuālais lēmums sadalīt AS "Latvijas Gāze" (LG) ir pirmais drosmīgais solis no valdības puses, otrdien žurnālistiem sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Vienlaikus viņa atzina, ka nepieciešamā likumprojekta virzība Saeimā būs grūta, jo arī valdībā šis lēmums nav pieņemts viegli.

"Prognozēju, ka Saeimā vēl būs grūtības, arī LG noteikti uzrunās politiķus," sacīja Reizniece-Ozola, vienlaikus paužot cerību, ka Saeimā lēmums netiks atlikts un deputāti būs tikpat mērķtiecīgi gāzes tirgus atvēršanā kā valdība.

LG draudus par iespējumu tiesvedību ekonomikas ministre vērtēja kā ierasto taktiku, lai jebkāda veida lēmumi par gāzes tirgus praktisku atvēršanu tiktu atlikti. "Taču valdība ir izteikusi savu gribu un es ar to lepojos," viņa teica. Reizniece-Ozola arī pauda cerību, ka domstarpības ar LG akcionāriem nenonāks līdz tiesai, jo visi juridiskie aspekti esot izvērtēti.

"Plāns, ko EM piedāvā, maksimāli samazina iespējamos tiesvedības riskus," viņa sacīja.
Atvērt tirgu ātrāk kā 2017.gada aprīlī vairs neesot iespējams praktisku iemeslu dēļ, jo nepieciešams laiks gan likumprojekta sagatavošanai, gan uzņēmuma nodalīšanai. Ekonomikas ministrija apņēmusies likumprojektu valdībā iesniegt līdz šā gada 1.jūnijam.

Tirgu varēja atvērt ātrāk, ja valdība būtu ātrāk pieņēmusi lēmumu par šādu stratēģisku soli, piebilda Reizniece-Ozola.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumu sadalīt LG divos uzņēmumos - vienā uzņēmumā būtu nodalīts pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, iekļaujot arī Inčukalna gāzes krātuvi, bet otrā uzņēmumā būtu sadales un tirdzniecības sistēmas operators.

Dabasgāzes pārvades sistēmas operatora īpašumtiesības tiks nodalītas ar 2017.gada 3.aprīli, bet 2016.gadā tiks izveidots LG māsasuzņēmums, kura rīcībā būtu arī dabasgāzes uzglabāšanas infrastruktūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!