Foto: stock.xchng

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA "Erke" apturēta ražošana un atlaisti darbinieki. Kurzemes reģionālajā Valsts darba inspekcijā (VDI) saņemtas vairākas sūdzības no šī mēbeļu ražošanas uzņēmuma bijušajiem darbiniekiem par atlaišanu bez brīdinājuma un darba algas neizmaksāšanu.

VDI ar rakstiskiem iesniegumiem vērsušies divi uzņēmuma darbinieki, saņemts arī viens anonīms iesniegums, bet 17 darbiniekiem inspektori snieguši konsultācijas klātienē, informēja Kurzemes reģionālās VDI vadītāja Dzintra Pētersone. Daudzi darbinieki konsultējušies atkārtoti, lai noskaidrotu savas tiesības un rīcību, saņemot uzteikumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu.

Atlaistie darbinieki nobažījušies par to, cik juridiski pamatota bijusi atlaišana, proti, vai uzņēmums ir rīkojies tiesiski, piedāvājot pārtraukt darba tiesiskās attiecības, savstarpēji vienojoties. Darbiniekiem, kuri ir piekrituši pārtraukt darba tiesiskās attiecības, abpusēji vienojoties, un kuri uzskata, ka viņi ir maldināti no uzņēmuma puses, ir tiesības vērsties tiesā, atzina Pētersone.

VDI ir konstatējusi, ka uzņēmums nav izmaksājis atbrīvotajiem darbiniekiem visu atalgojumu un kompensāciju par neizmantotu ikgadējo atvaļinājumu.

24.oktobrī uzņēmumā VDI bijusi saruna ar uzņēmuma valdes locekli Evitu Jansoni, kura paskaidrojusi, ka, abpusēji vienojoties, no darba uzņēmumā ir atbrīvoti aptuveni 30 darbinieki. Septiņi darbinieki nav piekrituši šādam uzteikumam, un ar viņiem darba tiesiskās attiecības tikšot pārtrauktas, pamatojoties uz Darba likumā paredzēto uzteikumu darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. Uzņēmums apliecinājis, ka šiem septiņiem darbiniekiem brīdinājums par uzteikumu tikšot izsniegts vienu mēnesi iepriekš, ievērojot Darba likuma prasības. Sarunā valdes locekle norādījusi, ka ar darbiniekiem, kuriem pašlaik ir darba nespēja, darba tiesiskās attiecības nav pārtrauktas. Valdes loceklei izskaidrots, ka tad, ja uzņēmums ir pārtraucis ražošanu, bet visi darbinieki vēl nav atbrīvoti, palikušajiem ir jāmaksā arī par dīkstāves laiku, un uzņēmuma pārstāve solījusi, ka tas tikšot darīts.

Sarunā ar "Erkes" vadību arī noskaidrots, ka uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās un šonedēļ lems par maksātnespējas procesa uzsākšanu vai tiesiskās aizsardzības statusa iegūšanu. Valdes locekle norādījusi, ka, saņemot pirmos maksājumus par izpildītajiem pasūtījumiem, pirmkārt, tikšot izmaksāts atalgojums darbiniekiem.

Pašlaik VDI vēl turpina pārbaudi uzņēmumā un līdz pārbaudes beigām pār iespējamiem uzņēmuma pārkāpumiem nav juridiski korekti runāt, atzina Pētersone. Darbiniekiem, kuri vērušies VDI ar iesniegumiem, mēneša laikā tikšot sniegta rakstiska atbilde, un KRVDI turpinās risināt pārējos jautājumus ar uzņēmumu, tostarp arī uzraudzīt darba samaksas jautājumu, atzina Pētersone.

Uzņēmuma vadības komentāru pagaidām neizdevās iegūt.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA "Erke" reģistrēta 1998.gada 29.oktobrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 135 660 eiro. 2013.gadā uzņēmuma apgrozījums bijis 1 645 703 eiro un pērn tas strādājis ar 762 575 eiro lieliem zaudējumiem.

Kopš šī gada marta "Erkes" kapitāla daļas pilnībā pieder Grobiņā reģistrētam uzņēmumam SIA "VIA-S Furniture".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!