Foto: LETA

No starptautiskās lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja amata atbrīvotais Arnis Luhse ir sašutis par lidostas akcionāra sapulcē piektdien pieņemto lēmumu atbrīvot viņu no amata pēc ”likuma panta par sliktu darbu”. Luhse emocionālā sarunā ar portālu ”Delfi” savu atbrīvošanu no amata skaidroja ar izrēķināšanos.

”Mani atbrīvoja pēc likuma panta par sliktu darbu. To es uzskatu par izrēķināšanos par to, ka vienmēr saku savas domas. Par to, ka saku kā ir. Vienmēr,” teica Luhse. Viņš gan neprecizēja to, kas tieši viņa vārdos ir raisījis akcionāra dusmas.

Bijušais lidostas šefs atzina, ka atbrīvošana no amata saskaņā ar pantu liegs viņam pirmos trīs mēnešus saņemt bezdarbnieka pabalstu, tāpat arī viņš nesaņemšot nekādu kompensāciju. Tiesa, tāda paredzēta vien pēc trīs gadu darba lidostā, bet Luhse lidostas vadītāja amatā nostrādājis divus gadus.

Luhse noraida lidostas akcionāra pārmetumus par slikto darbu. Viņš atzīst, ka šā gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu periodu pērn pasažieru skaits ir sarucis par 7%. Taču tanī nav vainojama lidosta, bet gan nacionālā aviokompānija ”airBaltic”, kas restrukturizējas un lido mazāk. ”Varbūt ["airBaltic" vadītājam Martinam] Gausam jājautā, kāpēc samazinās pasažieru skaits,” sprieda Luhse.

Arī lidostas akcionāra pārmetumi par kavēšanos ar rekonstrukcijas projekta virzību Luhse uzskata par nepamatotiem un muļķīgiem. ”Septiņi celtnieki nespēj vienoties par to, kurš cels skrejceļu. Taču nevaram iejaukties iepirkuma procedūrās,” noteica bijušais lidostas šefs.

Pēc viņa sacītā, lidostas labo darbu viņa vadībā raksturo tas, ka uzņēmums 2011.gadu pirmo reizi pēc daudziem gadiem noslēdzis ar peļņu. ”Šogad arī būs peļņa. Vai tas nav rādītājs?” klāstīja Luhse. ”Pēc šādiem lēmumiem ir jābrauc prom no Latvijas,” emocionāli noteica Luhse, nosakot, ka akcionāra piektdien pieņemtais lēmums viņu satriecis un par turpmākām darba gaitām viņš vēl nav domājis.

Jau vēstīts, ka lidostas akcionāru sapulcē piektdien no valdes priekšsēdētāja amata atbrīvots Luhse un par pagaidu vadītāju iecelts līdzšinējais valdes loceklis Aldis Mūrnieks. Viņš lidostas vadītāja pienākumus pildīs līdz brīdim, kad tiks atrasts piemērots kandidāts uzņēmuma vadībai.

Luhse atbrīvots no amata, jo bija zaudējis nozares atbildīgā satiksmes ministra Aivja Roņa uzticību, kurš viņam pārmeta vairākus nepadarītus darbus. Pēc ministra domām, Luhse tā arī neesot spējis panākt konstruktīvu lidostas sadarbību ar nacionālo lidsabiedrību ”airBaltic", kā arī lidostai nav izdevies piesaistīt jaunus pārvadātājus un lidojumu galamērķus. Tāpat arī lidostas rekonstrukcijas projekta virzība nenotiekot plānotajā laika grafikā.

Luhse, kura politiskā karjera ir saistīta ar Latvijas Zaļo partiju, par lidostas valdes priekšsēdētāju kļuva 2010.gada nogalē, kad Satiksmes ministriju pārraudzīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Uldis Augulis. Luhse neesot bijis vienīgais pretendents uz šo amatu. Pirms iecelšanas par lidostas valdes priekšsēdi Luhse aptuveni gadu vadīja Valsts darba inspekciju, pirms tam bija arī "Lattelecom"" padomes loceklis, un Ceļu satiksmes drošības direkcijas padomes loceklis. Viņš vairākas reizes kandidējis Saeimas vēlēšanās no ZZS saraksta.

Lidostas valdē strādā arī Andis Damlics, Antra Duntava, Ilona Līce un Kaspars Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!