Foto: LETA
Metalurģijas milzis 'KVV Liepājas metalurgs' saskāries ar jaunām grūtībām, tādēļ tas sašaurina ražošanas apjomu un atlaiž vēl tikai nesen pieņemtos darbiniekus, kuri neslēpj savu sašutumu par izveidojušos situāciju. Iespējams, darbu ir zaudējuši jau vairāki simti uzņēmuma darbinieku.

"Iespļāva cilvēkiem sejā un vēl nopelnītās kapeikas negrib maksāt," laikrakstam "Kurzemes Vārds" sacījis vien viens no "KVV Liepājas metalurga" atlaistajiem darbiniekiem. Piektdien un pirmdien iepriekš uzteikumu saņēmušajiem strādniekiem ir iedots rīkojums par darba attiecību izbeigšanu, bet darba samaksas aprēķinu viņi nav redzējuši.

Arī "Kurzeme Vārdam" nav izdevies noskaidrot, kāpēc cilvēkiem nav izsniegts aprēķins un izmaksāta nauda. Likums nosaka, ka darbinieka pēdējā darba dienā jeb atlaišanas dienā darba devējam ir pienākums ne tikai izmaksāt visas darbiniekam pienākošās naudas summas, bet arī izsniegt darba samaksas aprēķinu.

Uzņēmuma Personāldaļas vadītājs Atis Deksnis veselības problēmu dēļ ir nonācis slimnīcā, tāpēc viņš nebija informēts par to, ka atlaistie cilvēki nav saņēmuši aprēķinu. Viņš rosināja sazināties ar uzņēmuma ekonomisti Benitu Imbovicu, taču arī viņa to nevarēja paskaidrot, norādot, ka ar šo jautājumu nenodarbojas.

AS "KVV Liepājas Metalurgs" valdes loceklis Igors Kovaļenko portālam "Delfi" sacīja, ka atbildīgie darbinieki no savas puses šobrīd dara visu, lai šie algas aprēķini darbiniekiem tiktu izsniegti pēc iespējas drīzāk. "Uz doto brīdi ir sagatavoti aprēķini un rītdien tie tiks izdalīti. Mēs atvainojamies darbiniekiem par radušos situāciju un darām visu, lai neradītu neērtības. Katrā ziņā varu apliecināt, ka mēs pildīsim savas saistības pret tiem," sacīja Kovaļenko.

Kā ziņo "Liepājniekiem.lv", pirmdien "Metalurga" administrācijas ēkas pirmajā stāvā pulcējās vairāki desmiti cilvēku, lai saņemtu atlaišanas dokumentus. Gaidot, kad ieradīsies Personāldaļas pārstāvis, bez darba palikušie savā starpā apsprieda notikušo. Ja kādreiz atkal aicināšot nāk strādāt uz "Metalurgu", viņi to vairs nedarīšot, vismaz bez stingrām garantijām ne – pauda pārliecību vairāki vīrieši. Plikiem solījumiem viņi vairs neticēšot.

Portāls norāda, ka joprojām nav oficiālas informācijas par to, cik cilvēku ir zaudējuši darbu. Vien skaidrs, ka vairāki simti, iespējams, virs 400. Neoficiāli avoti ziņojuši, ka uzteikumu tagad jau saņēmuši arī vairāki desmiti velmētavas darbinieku.

"Delfi" jau ziņoja, ka "KVV Liepājas metalurgs" ražošanas sašaurināšana un iespējamā darbinieku atlaišana neizbēgami būs jauns trieciens Liepājas un visas Latvijas ekonomikai, atzinis Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Tiesības iegādāties maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" pamatražotni 2014.gada nogalē ieguva Ukrainas uzņēmums "KVV Group", kas par rūpnīcas ražotni piedāvāja maksāt 107 miljonus eiro. Gada sākumā uzņēmums sāka iepirkt izejvielas un pieņemt darbā strādniekus, bet maija vidū uzņēmuma jaunā vadība jau atzina, ka "Metalurgs" ir spiests sašaurināt ražošanu tēraudkausēšanas cehā, jo produkcijas pašizmaksa nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju gan citās valstīs Eiropas Savienībā, gan citos pasaules reģionos.

Foto: uzņēmums atsāk ražošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!