Foto: LETA
Pērn pelnošākais uzņēmējs, bezvadu interneta maršrutēšanas iekārtu un programmatūras izstrādātāja SIA "Mikrotīkls" līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš saņēmis vislielākās dividendes - 10,64 miljonu latu apmērā, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, kā arī žurnāla "Kapitāls", SIA "Lursoft IT" un finanšu korporācijas "Laika stars" pētījums.

Jau ziņots, ka Riekstiņš ar pērn gūtu 8,11 miljonu latu lielu peļņu iekļuvis arī 2012.gada Latvijas Top100 pelnītāju saraksta līderpozīcijās.

Otrs lielākais dividenžu saņēmējs - 2,68 miljonu latu apmērā - ir AS "Sentor Farm Aptiekas" akcionārs Vadims Telica.

Trešajā un ceturtajā vietā ierindojušies viena no vadošajiem Latvijas biodegvielas ražotāja SIA "Mežrozīte" akcionāri Juris Galvanovskis - 2,63 miljoni latu - un Andris Līcis - 1,55 miljoni latu.

Ceturtajā vietā ierindojies stividorkompānijas SIA "Alpha osta" līdzīpašnieks Anatolijs Krasjukovs, no uzņēmuma dividendēs saņemot 1,5 miljonus latu. Tam seko nebanku finanšu uzņēmuma "Transact Pro" akcionārs Marks Moskvins, no uzņēmuma dividendēs saņemot 1,13 miljonus latu.

Starp lielāko dividenžu saņēmējiem minēts arī AS "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins, kurš no uzņēmumiem "Olainfarm", SIA "Briz", SIA "Vega MS" un SIA "Olafa Press" dividendēs saņēmis 340 394 latus. Uzņēmējs Juris Savickis no SIA "SWH Sets" un SIA "Palasta nami" saņēmis 334 149 latus.

SIA "Žurnāls Santa" līdzīpašniece Santa Anča no uzņēmuma dividendēs saņēmusi 297 458 latus, bet otrs uzņēmuma līdzīpašnieks Ivars Zariņš - 243 374 latus.

Uzņēmējs Guntis Indriksons no AS "Baltijas Tranzīta Serviss" pērn dividendēs saņēmis 245 501 latu, bet AS "Belokon Holdings" akcionārs Valērijs Belokoņs no uzņēmuma dividendēs saņēmis 206 934 latus.

Latvijas lielāko dividenžu saņēmēju Top100 veidots, balstoties uz "Lursoft", datubāzē apkopotajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem kompāniju gada pārskatiem, un šis saraksts gan ir tas, kas parāda tieši tās konkrētās naudas summas, ko konkrēti cilvēki ir nopelnījuši un izņēmuši no konkrētiem uzņēmumiem.

Tiesa, jau vairākus gadus uzņēmumiem nav obligāti savos gada pārskatos jāatšifrē izmaksātās dividendes, un ārpus tā nav nekā, kas tiem liktu šīs summas atklāt. Līdz ar to nav iespējams garantēt, ka sarakstā atrodami pilnīgi visi lielāko dividenžu saņēmēji, - bet to gan, ka šie ir pilnīgākie dati, kas apkopojami Latvijā bez Valsts ieņēmumu dienesta vai kādas tiesībsargāšanas iestādes pilnvarām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!