Foto: LETA
Nukleārās medicīnas centra (NMC) izveidē investēs gandrīz 10 miljonus eiro, informē NMC vadītājs Vitālijs Skrīvelis.

Finansējums līdz četriem miljoniem eiro būs pieejams no AS "Norvik banka", 5,7 miljoni eiro būs Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, bet pusmiljons eiro tiks iegūts no NMC partnera Rīgas Stradiņa universitātes (RSU).

Būvniecības izmaksas sasniegs 3,4 miljonus eiro, bet viss pārējais finansējums tiks ieguldīts iekārtās.

Skrīvelis atzīmē, ka saskaņā ar NMC izveides biznesa plānu ieguldītos līdzekļus plānots atpelnīt piecu gadu laikā.

Jaunais medicīnas centrs atradīsies Rīgā, Mārupes ielā 19a. Patlaban ir sākts būvdarbu pirmais posms. Būvdarbus veic būvkompānija SIA "Abora". Centru plānots nodot ekspluatācijā 2015.gada vasarā, tas tiks izvietots divstāvu ēkā ar pagrabu. Kopējā centra platība būs 2800 kvadrātmetri.

Līdz nākamā gada beigām plānots aprīkot centru ar diagnostikas veikšanai nepieciešamajām iekārtām, lai pirmos klīniskos pētījumus un pacientu izmeklēšanu sāktu 2016.gada janvārī. Pēc tam tiks veikta medicīnas tūrisma virziena attīstība.

Skrīvelis norāda, ka NMC būs Baltijas reģionā modernākais šāda veida centrs, kurā būs iespējams īpaši precīzi diagnosticēt vēža un sirds slimības to agrīnā stadijā. NMC tiks izmantota jaunākā diagnostikas pieeja - nukleārā medicīna.

Šī metode paredz diagnostikā izmantot brīdi no 15 līdz 110 minūtēm dzīvojošus radionuklīdus. Pacients tiek izmeklēts jauna veida tomogrāfā apvienojumā ar datortomogrāfu. Rezultātā būs pieejami precīzāki izmeklējumi, rezultāti, jo slimību būs iespējams identificēt tās agrīnajā stadijā, skenējot visu pacienta ķermeni, nevis kādu atsevišķu daļu. Plānots, ka NMC gada laikā spēs veikt ap 3000 izmeklējumu.

NMC būs orientēts gan uz Latvijas, gan ārvalstu pacientiem, kā arī sintezēs un zinātnisko projektu īstenošanas laikā eksportēs jaunu zāļu pētīšanai nepieciešamos radionuklīdus uz Viļņu, Kauņu, Vitebsku, Minsku, Tallinu un Tartu.

"NMC izveides mērķis ir nodrošināt vēža un sirds slimību diagnostiku Latvijā tādā pašā kvalitātē kā attīstītajās Eiropas valstīs, kā arī veikt diagnostikai nepieciešamo ražošanu un eksportu uz citu valstu medicīnas centriem," stāsta Skrīvelis.

Viņš skaidro, ka Latvijā izmeklējumus varēs veikt pacienti no kaimiņvalstīm - Baltijas valstīm, Baltkrievijas, arī Ukrainas un Skandināvijas valstīm, jo NMC būs par 30-40% zemāka cena nekā līdzīgā centrā Somijā. Atkarībā no pacientu stāvokļa viena izmeklēšana var izmaksāt no 900 eiro līdz 1500 eiro.

RSU attīstības prorektors Toms Baumanis norāda, ka patlaban veikt izmeklēšanu varētu atļauties turīgie iedzīvotāji. Taču ir iespēja, ka šo pakalpojumu savās veselības apdrošināšanas polisēs varētu iekļaut apdrošinātāji. Tāpat ir iespējams, ka laika gaitā Veselības ministrija varētu izstrādāt onkoloģisko izmeklējumu programmu, kurā būtu paredzēts valsts finansējums šāda veida izmeklēšanai.

"Norvik bankas" valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels atzīmē, ka banka, izvērtējot šāda centra izveides atbalstīšanu, secinājusi, ka Latvijā ir augsts potenciāls medicīnas eksporta un tūrisma nodrošināšanā.

Tā uzskata arī "Norvik bankas" valdes loceklis Raivis Ruskulis, piebilstot, ka saskaņā ar NMC biznesa plānu 2018.gadā NMC apgrozījums būs četru līdz piecu miljonu eiro apmērā.

Savukārt RSU attīstības prorektors Baumanis uzsver, ka šāda centra izveide nodrošinās RSU studentiem iespēju piedalīties klīnisko pētījumu veikšanā, kā arī apgūt darbu ar jaunā diagnostikas veida iekārtām.

NMC pārvaldīs SIA "Nukleārās medicīnas centrs", kas dibināta 2011.gada 15.septembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 231 928 eiro. "Nukleārās medicīnas centra" īpašnieki ir SIA "Rīgas Nukleārās medicīnas laboratorija" - 50,61%, RSU - 46,32%, "Norvik ( Malta) SICAV PLC" - 2,76% un Latvijas Organiskās sintēzes institūts - 0,31%.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Nukleārās medicīnas centra" apgrozījums pērn bija nulle eiro, uzņēmuma zaudējumi pērn bija 64 810 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!