Foto: PantherMedia/Scanpix
Privatizācijas aģentūras (PA) valde apstiprinājusi maksātnespējīgās AS ”Latvijas Nafta” privatizācijas noteikumus – 300 000 akciju, kas ir 100% no uzņēmuma pamatkapitāla, izsoles sākumcena būs 1 lats, taču pircējam būs jāpārņem uzņēmuma saistības, kas pārsniedz 12,7 miljonus latu.

Dalībai izsolē pretendentam ir jāiemaksā 178 320 latu drošības nauda un 100 latu izsoles dalības maksa.

Turklāt pretendentiem noteiktas kvalifikācijas prasības - potenciālajiem "Latvijas Naftas" jaunajiem īpašniekiem nepieciešama vismaz piecus gadus ilga pieredze degvielas vairumtirdzniecības vai mazumtirdzniecības nozarē, laba reputācija un tā apgrozījumam pēdējo trīs finanšu gadu laikā jābūt ne mazākam par 12 miljoniem latu. Turklāt potenciālajiem privatizētājiem nedrīkst būt nodokļu parādi. 

Valstij piederošā "Latvijas Nafta" tika izveidota 1991. gada maijā, bet 2000. gada oktobrī uzņēmums tika atzīts par maksātnespējīgu.

Uzņēmuma aktīvi, ieskaitot degvielas uzpildes stacijas visos Latvijas reģionos, naftas bāzes, un citus aktīvus, maksātnespējas procesa laikā līdz 2026.gadam ir iznomāti SIA "EastWestTransit", kas lieto arī preču zīmi "Latvijas Nafta".

"Latvijas Naftas" lielākie kreditori ir Valsts ieņēmumu dienests un Finanšu ministrija.

Ar uzņēmuma kreditoriem ir noslēgts mierizlīgums, kas apstiprināts ar Rīgas apgabaltiesas 2011. gada 16. novembra lēmumu. Tas paredz, ka uzņēmums, atbilstoši noteiktam grafikam, līdz 206. gada 1. oktobrim veic maksājumus kreditotiem.

2013.gada jūnijā starp VID, Finanšu ministriju un "Latvijas Naftu" ir noslēgts komercķīlas līgums par uzņēmuma mantas ieķīlāšanu par labu kreditoriem līdz brīdim, kamēr spēkā ir prasījumi, kas izriet no noslēgtā mierizlīguma.                                                                                                                         

                                                                            

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!