Foto: F64

Rīgas domes deputāti sēdē pirmdien atbalstīja Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam "Rīgas satiksme" piederošo Rīgas starptautiskās autoostas akciju ieguldīšanu "Rīgas satiksmes" meitasuzņēmuma "Rīgas acs" pamatkapitālā,

Deputāti pirmdien lēma par "Rīgas satiksmei" piederošo 2 133 738 jeb 49,99% Rīgas starptautiskās autoostas akciju ieguldīšanu "Rīgas acs" pamatkapitālā. Tādējādi "Rīgas satiksme" zaudēs līdzdalību Rīgas starptautiskās autoostas akciju kapitālā.

"Rīgas satiksme" nepieciešamību palielināt "Rīgas acs" pamatkapitālu skaidro ar starp uzņēmumiem noslēgto līgumu, kura ietvaros "Rīgas acs" realizē integrētās kustības kontroles, drošības un pasažieru informēšanas sistēmas (STIPADIS) ieviešanu. Pēc "Rīgas satiksmes" paustā, lai jauno sistēmu pielāgotu Rīgas vajadzībām un esošajai infrastruktūrai, līguma nosacījumos izvirzītas īpašas prasības. "Tā kā sistēma nav gatavs standarta produkts, kas būtu pieejams tirgū, tā izstrāde ir apjomīgs un sarežģīts process. Līdz ar to notiek dažādas izmaiņas gan piegādes, gan maksājumu grafikos," skaidro uzņēmumā.

Tāpat "Rīgas satiksmes" pārstāvji norāda, ka veiksmīgi sāktā projekta realizācijai, kā arī "Rīgas acs" stabilas attīstības un ilgtspējīgas darbības nodrošināšanai uzņēmuma nākotnes attīstības mērķos paredzēts attīstīt saimniecisko darbību, iesaistoties jaunu projektu realizācijā, kas izpaustos kā STIPADIS produktu piedāvāšana tirgū citiem sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

"Tā kā pašreizējās saimnieciskās darbības ieņēmumi faktiski sedz tikai ar sistēmas ieviešanu saistītās "Rīgas acs" izmaksas, nākotnes iespēju realizācijas gaitu nosaka kapitālsabiedrības finansējuma piesaistes iespējas no ārējiem finansēšanas avotiem. Finansējumu STIKPADIS projekta realizācijai "Rīgas acs" piesaistīja aizdevuma veidā, taču turpmāk šāda veida finansējuma piesaiste nav iespējama saistībā ar kapitālsabiedrības ierobežoto kredītspēju, kas pamatota ar nepietiekamo uzņēmuma pamatkapitāla lielumu," skaidro "Rīgas acs" akcionāri.

Atbilstoši datubāzes "Lursoft" informācijai šobrīd "Rīgas acs" pamatkapitāls ir 28 457 eiro, un uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir "Rīgas satiksme".

"Rīgas satiksme" ir lielākais Rīgas starptautiskās autoostas akcionārs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!