Foto: LETA

Grūtībās nonākušā metalurģijas uzņēmuma "Liepājas Metalurga" akcionārs Kirovs Lipmans pilnībā noraida piesaistītā konsultanta "Prudentia" un uzņēmuma kreditoru izteikto piedāvājumu pārdot faktiski visas viņam piederošās akcijas par simbolisku cenu – 1 latu. Savukārt pārējie divi uzņēmuma lielākie akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - pauduši "konceptuālu" piekrišanu piedāvājumam nodot sev piederošās uzņēmuma akcijas kreditoriem.

"Esmu iepazinies ar "Prudentia Advisers" un "Liepājas Metalurga" kreditoru izteikto piedāvājumu pārdot faktiski visas man piederošās akcijas lielākajiem kreditoriem vai jebkurai citai personai pēc to norādījumiem par simbolisku cenu - vienu latu, pēc kā, iespējams, kreditori apņemtos veicināt "Liepājas Metalurga" tiesiskās aizsardzības plāna iniciēšanu, kura ietvaros tiktu atsākta uzņēmuma saimnieciskā darbība. Uzskatu šo man izteikto piedāvājumu par kategoriski nepieņemamu un tādējādi noraidu to," uzsver Lipmans.

Savukārt pārējie divi no trim lielajiem finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma akcionāriem, proti, Sergejs Zaharjins un Iļja Segals pauduši "konceptuālu" piekrišanu kompānijas kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia" piedāvājumam nodot sev piederošās Liepājas metalurga akcijas kreditoriem.

To pēc valdības slēgtās sēdes paziņoja Prudentia partneris Kārlis Krastiņš, kurš norāda, ka tikai tad, ja akciju nodošanai kreditoriem piekritīs visi akcionāri, tostarp Kirovs Lipmans, kreditori rosinās 'Liepājas metalurga' tiesiskās aizsardzības procesu.

Kreditoru kluba konsultanta 'Prudentia' partneris Krastiņš un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) atgādina, ka pagaidām 'Liepājas metalurga' akcionāri ir izpildījuši tikai vienu no piecām prasībām, kuras tiem pirms divām nedēļām izvirzīja uzņēmuma lielākie kreditori, kuru vidū ir "Citadele banka" un "SEB banka", kā arī "Latvenergo" un Valsts kase. Tas ir, "Liepājas metalurga" akcionāri līdz šim ir spējuši vien samaksāt kredīta procentus par valsts galvoto kredītu "Itālijas Unicredit bank".

"No akcionāru puses lietas nenotiek tik ātri, kā tas būtu vēlams," teica Krastiņš, kurš gan pagaidām nespēj pateikt, kāda būtu "Liepājas metalurga" īpašnieku struktūra, ja visi akcionāri piekristu prasībai atdot savas akcijas kreditoriem, pretī saņemot katrs vienu latu par sev piederošo akciju paketi.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ nolemts akcionāriem piedāvāt šādu darījumu, Krastiņš apgalvoja, ka tas saistīts ar kreditoru vēlmi stabilizēt situāciju uzņēmumā un to, ka kreditori uzskatot, ka vidējā termiņā Liepājas metalurgu iespējams atkal padarīt par rentablu uzņēmumu.

Vienlaikus pavisam vēl nav atmests arī otrs iespējamais scenārijs, proti, ka "Liepājas metalurga" akcionāri paši iegulda uzņēmuma darbības stabilizācijā sākotnēji vismaz 25 miljonus latu. Tas ir priekšnoteikums, lai sāktu sarunas par uzņēmuma saistību restrukturizāciju.

Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V) pēc "Prudentia" ziņojuma uzklausīšanas gan turpina uzskatīt, ka vēlamākais būtu tieši otrais scenārijs, tas ir, ka naudu "Liepājas metalurga" darbības stabilizācijā iegulda tā pašreizējie akcionāri.

Lipmana nosūtītajā vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (V), Valsts kases pārvaldniekam Kasparam Āboltiņam un "Prudentia Advisers" valdes priekšsēdētājam Kārlim Krastiņam viņš atkātoti norāda, ka ir gatavs personīgi iesaistīties uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijā, tai skaitā piesaistot stratēģisko investoru, taču, lai tas notiktu, nepieciešams izpildīt vairākus nosacījumus.

Lai gūtu objektīvu, precīzu un patiesu priekšstatu par pašreizējo finansiālo stāvokli uzņēmumā, no kura būtu iespējams saprast gan nepieciešamā finansējuma apjomu, gan arī iespējamos problēmjautājumu risinājumus, Lipmanam ir nepieciešams iepazīties ar starptautiskās auditorkompānijas "Ernst & Young Baltic" īstenotā "Liepājas Metalurga" audita atzinumu, kas joprojām nav ticis nedz no Valsts kases puses, nedz, no uzņēmuma vadības puses uzrādīts, neskatoties uz Lipmana mutvārdu un rakstiskiem lūgumiem.

Tāpat, saistībā ar esošo iespēju uzņēmumam piesaistīt stratēģisku investoru, kas būtu gatavs ieguldīt līdzekļus, ir nepieciešams izpildīt šādus investora nosacījumus - esošie divi lielākie uzņēmuma akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - pārdod visas savas "Liepājas Metalurgs" akcijas šim investoram, kā arī vienlaikus tiek nomainīta visa šī brīža uzņēmuma vadība ar pasaules līmeņa profesionāļu komandu, kurai ir ievērojama pieredze metalurģijas uzņēmumu vadībā un biznesā, ko nodrošinātu investors, vēstulē norāda Lipmans.

Viņš sola - ja izpildītos augstāk minētie stratēģiskā investora uzstādītie nosacījumi, Lipmans apņemas nodrošināt uzņēmumam iespēju iegādāties jau šobrīd tā saimnieciskajai darbībai nepieciešamos metāllūžņus jebkurā apjomā, turklāt par iepirkuma cenu, kas būtu zemāka, nekā to tagad maksā uzņēmums.

"Respektīvi, es piekrītu "Liepājas Metalurga" kreditoru uzstādījumam, ka, pirmkārt, nekavējoties jānomaina visa uzņēmuma vadība. Kā arī es piekrītu citiem iepriekš izvirzītajiem pieciem priekšnosacījumiem un uzskatu tos par izpildāmiem," turpina Lipmans.

"Liepājas Metalurga" akcionārs vēstulē gan atzīmē, ka viņam ir nepieņemama situācija, kurā viņam, vienlaikus ar Sergeju Zaharjinu un Iļju Segalu - cilvēkiem, kas uzņēmumu ir noveduši faktiskās maksātnespējas stāvoklī, tiek piedāvāts risinājums iespējamības formā, turklāt, lai tas tiktu īstenots, viņam faktiski ir jāatdāvina visas piederošā uzņēmuma akcijas par baltu velti. "Man, kurš šo uzņēmumu ir attīstījis no bankrota stadijas 90. gados līdz lielākajam nodokļu maksātājam valsts budžetā, par ko esmu saņēmis valsts augstāko apbalvojumu," neizpratnē norāda Lipmans.

Viņš ir pārliecināts, ka attiecībā uz esošajiem "Liepājas Metalurga" akcionāriem nevar un ir nepareizi attiecināt vienlīdzības principu.

"Atsevišķi vēlos atzīmēt, ka atšķirībā no Zaharjina un Segala esmu gatavs arī finanšu ieguldījumiem uzņēmumā, un varu arī definēt konkrētas summas, termiņus, ja vien tiks izpildīti manis iepriekš uzstādītie nosacījumi," norādījis Lipmans.

Jau ziņots, ka piektdien viens no lielākajiem "Liepājas Metalurga" akcionāriem Kirovs Lipmans saņēma pieaicinātā konsultanta "Prudentia Advisers" un "Liepājas Metalurga" kreditoru vēstuli ar piedāvājumu pārdot viņam piederošās uzņēmuma akcijas par 1 latu, lai esošie uzņēmuma kreditori iesaistītos "Liepājas Metalurga" glābšanā.

Tādu pašu akciju pirkšanas piedāvājumu par vienu latu saņēmuši arī pārējie uzņēmuma lielākie akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals. Viņiem visiem trim kopā pieder 93% uzņēmuma akciju, kuras nu piedāvāts atpirkt kopumā par 3 latiem. Atbilde uzņēmējiem jāsniedz līdz 7.maijam.

Jau ziņots, grūtībās nonākušais metalurģijas milzis LM apturējis savu pamatražošanu un sācis darbinieku atlaišanu. Savukārt valdība nolēmusi izveidot īpašu darba grupu situācijas uzņēmumā labākai koordinēšanai.

Iepriekš tika atzīts, ka, lai valdība iesaistītos LM glābšanā, uzņēmumam jānodrošina piecas darbības - akcionāriem jāpiedalās ar saviem līdzekļiem, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi Baltijā, kas nodrošinātu zemākas iepirkumu cenas, kā arī pašam jāveic maksājums Itālijas bankai "UniCredit S.p.A. 1,2 miljonu latu apmērā. Tāpat LM jāapstiprina pa jaunam uzņēmuma valde un beidzot jāizstrādā dzīvotspējīgs biznesa plāns.

LM iepriekš apstiprināja faktu, ka uzņēmumā tiek plānots samazināt strādājošo skaitu par 8 - 10%. Kompānija arī atklāj, ka šī gada pirmajā ceturksnī tērauda ražošanu organizējusi ar 73% noslodzi un velmējumu ražošanu ar 75% noslodzi, bet 2013.gada aprīlī tēraudu un velmējumus plānots ražot tikai ar 30% jaudu.

Investori grūtībās nonākušajam metalurģijas milzim "Liepājas metalurgs" patlaban tiek meklēti Stambulā, Londonā un Milānā. Uz šīm pilsētām aprīļa sākumā devās uzņēmuma akcionāri Sergejs Zaharjins un Ilja Segals, bet par konkrētiem sarunu rezultātiem vēl netiek ziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!