Foto: Publicitātes foto

Līdz ar straujo graudu cenu kāpumu pasaules biržās, visticamāk, arī Latvijā gaidāms miltu un dzīvnieku barības cenu kāpums, pastāstīja Latvijas lielākā graudu pārstrādes uzņēmuma "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Viņš uzsvēra, ka pēdējo mēnešu laikā pasaules biržā strauji pieaugusi pārtikas kviešu cena, sasniedzot pat 250 eiro (175,7 latus) par tonnu, kas ir par 60–70 eiro (42–49 latiem) vairāk salīdzinājumā ar pērnā gada periodu. "To ietekmējuši vairāki faktori – laika apstākļi, ražas prognozes lielākajās eksportētājvalstīs, kā arī cenu izmaiņas korelējošām precēm, piemēram, cēlušās energoresursu un dažādu izejvielu cenas," sacīja Amsils.

Līdz ar to, visticamāk, gaidāms miltu un dzīvnieku barības cenu kāpums, atzina "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs. "Aktuālās graudu cenas biržā un citu izejvielu līdz šim rekordaugstais cenu kāpums liecina par to, ka, visticamāk, gaidāms cenu kāpums gan miltiem, gan dzīvnieku barībai," viņš teica.

Amsils arī informēja, ka "Dobeles dzirnavnieks" šogad plāno iepirkt aptuveni 150 tūkstošus tonnu graudu, no kurām 110 tūkstoši tonnu būs pārtikas kvieši. Uzņēmums turpinās iepirkt arī tādas graudu kultūras kā mieži, rudzi, auzas, tritikāle un rapsis, norādīja "Dobeles dzirnavnieka" vadītājs un piebilda, ka tiek iepirkti arī griķi, zirņi un pupiņas.

"Dobeles dzirnavnieks" pērn strādāja ar 56,847 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 61% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga vairāk nekā 2,3 reizes ‒ līdz 2,534 miljoniem latu, liecina datubāzē "Lursoft" publicētais uzņēmuma finanšu pārskats.

"Dobeles dzirnavnieka" lielākais īpašnieks ir Igaunijas "Tartu Veski" piederošā kompānija "Invest DD".

Kompānijas "Dobeles dzirnavnieks" galvenie darbības virzieni ir labības, labības produktu glabāšana un pārstrāde, visu veidu miltu un miltu maisījumu ražošana, mannas, makaronu, putraimu, grūbu, pārtikas kliju ražošana, griķu pārstrāde, pārtikas produktu fasēšana, dzīvnieku barības ražošana, vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība un piegādes serviss Latvijā. Uzņēmums sniedz arī graudu glabāšanas, tīrīšanas un kaltēšanas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!