Foto: LETA

"Latvijas Gāzei" (LG) jau vairākus gadus nepastāv ierobežojumi dabasgāzes tirdzniecībai uz trešajām valstīm, tomēr šobrīd konkrēta interese no kaimiņvalstīm ir tikai par uzglabāšanu, informēja "Latvijas Gāzes" pārstāvis Vinsents Makaris.

Jau ziņots, ka Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" atļāvis Baltijas valstu uzņēmumiem pārdot Krievijas gāzi trešajām pusēm, iepriekš vēstīja Lietuvas un Krievijas mediji.

Kā skaidroja Makaris, teorētiski LG var nodrošināt arī dabasgāzes tirdzniecību, piemēram, uz Lietuvu, bet tas nevar notikt uzreiz. Atšķirībā no citām valstīm lielākā daļa Latvijas patēriņa, kas ir apkures sezonā, tiek nodrošināta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves. Līdz ar to apkures sezonā nav nepieciešamas ārējās piegādes un Latvija faktiski ir neatkarīga. Tomēr krātuves apjomi tiek plānoti iepriekš. Šobrīd dabasgāzes iesūknēšana ir beigusies, un jau pašlaik Latvija pilnībā dabasgāzi saņem no krātuves. Gāze no krātuves tiek piegādāta arī uz Igauniju un Krieviju, un tā nepieder LG.

Uzņēmuma prioritāte ir Latvijas patērētāji, un krātuvē atrodas tiem paredzētie apjomi. Apjomi esot tuvu reālajam patēriņam, jo liekas dabasgāzes turēšana rezervē ir nerentabla. Turklāt nevarot paredzēt, kāda būs ziema - iespējams, pēc sezonas krātuvē paliek atlikums, bet, iespējams, ka tiek izlietots tuvu maksimālajam daudzumam.

Līdz ar to nav iespējas ātrā laikā nodrošināt nozīmīgus apjomus, piemēram, piegādēm uz Lietuvu.

Savukārt par tirdzniecību varēs domāt tad, kad būs konkrēta un savlaicīga interese, skaidroja Makaris.

Kā ziņots, reeksporta ierobežošana ir viens no būtiskākajiem iebildumiem, ko uzņēmumam "Gazprom" izteikušas Eiropas pretmonopolu institūcijas, un Eiropas Komisija jau pieprasījusi "Gazprom" izņemt šo punktu no noslēgtajiem līgumiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!