Foto: LETA
SIA "Swedbank līzings", iespējams, sadarbojoties ar Rīgas Centra rajona tiesas tiesnesi, "ļaunprātīgi panācis" SIA "Boutique Hotel Ainavas" maksātnespēju, sacīja "Boutique Hotel Ainavas" valdes loceklis Kaspars Pone.

Pone 14.februārī vērsies pie Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāja ar lūgumu iesniegt protestu par Rīgas Centra rajona tiesas 11.februāra lēmumu pasludināt viesnīcas "Boutique Hotel Ainavas" pārvaldošā uzņēmuma SIA "Boutique Hotel Ainavas" maksātnespēju.

Šajā lūgumā ir norādīts, ka "Boutique Hotel Ainavas" ir pamatotas aizdomas par to, ka Centra rajona tiesas tiesnesis Raimonds Buls ir, iespējams, pārkāpis Civilprocesa likumu un Maksātnespējas likumu, pasludinot maksātspējīgam uzņēmumam maksātnespēju.

"Tādā veidā tiesnesis Buls ir lobējis SIA "Swedbank līzings" intereses, kas bija maksātnespējas pieprasītājs," sacīja Pone.

Viņš piebilda, ka, iespējams, šajās darbībās ir saskatāmas Krimināllikuma 291.pantā definētās darbības - nelikumīga sprieduma taisīšana. "Lūgumā Augstākajai tiesai ir lūgts nekavējoties apturēt sprieduma izpildi, kamēr "Swedbank līzinga" pārstāvji nav pārņēmuši un izlaupījuši viesnīcu, kā arī lai varētu nodrošināt "Boutique Hotel Ainavas" turpmāku pakalpojumu sniegšanu," sacīja Pone.

Strīda cēlonis bija 2006.gadā viesnīcas vadības pieņemtais lēmums iegādāties gaisa kondicionēšanas iekārtas, lai nodrošinātu viesiem lielāku komfortu. "Boutique Hotel Ainavas" un "Swedbank līzings" noslēdza līzinga līgumu par kopējo summu 37 145,05 lati.

"Boutique Hotel Ainavas" Centra rajona tiesai iesniedza pierādījumus, ka līdz maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas dienai - 25.janvārim - "Boutique Hotel Ainavas" bija pilnībā norēķinājies ar SIA "Swedbank līzings", tomēr "Swedbank līzings" uzskatīja, ka jāmaksā arī līgumsodu 29 234,70 latu apmērā, par ko "Boutique Hotel Ainavas" nebija informēts. Pone protestā norāda, ka "Swedbank līzinga" rīcība, pieprasot nepamatotu un neesošu parādu, ir nepamatota un bezkaunīga.

Pone atzīst, ka līzinga maksājumi "Swedbank līzingam" tika kavēti un bija izveidojies parāds, kā rezultātā "Boutique Hotel Ainavas" vēlējās restrukturizēt parādu un piedāvāja parāda apmaksas grafiku. "Sarunas sākām uzreiz, tiklīdz parādījās maksājumu grūtības. Acīmredzot "Swedbank līzings" nebija ieinteresēts parāda restrukturizācijā un pieteica uzņēmuma maksātnespēju," skaidroja Pone.

Maksātnespējas pieteikumā minētā summa - 12 733,50 lati - bija nomaksāta uz tiesas dienu, kā likums to paredz, uzsvēra Pone. "Tiesas sēdes laikā "Swedbank līzings" iesniedza dokumentus, ka "Boutique Hotel Ainavas" it kā vēl ir parādā līgumsodu. Saskaņā ar likumu maksātnespēju var ierosināt tikai par pamatparāda summu, nevis par līgumsodiem," uzsvēra Pone.

Viņš arī uzsvēra, ka "Boutique Hotel Ainavas" no "Swedbank līzinga" nesaņēma likumā paredzēto brīdinājumu par maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu. Lietvedībai bija pievienots vecs brīdinājums no 2010.gada par citām parāda summām, skaidroja Pone. "Šādā situācijā tiesa vispār nedrīkstēja pieņemt lēmumu par lietvedības sākšanu," sacīja Pone.

"Visticamāk, uzņēmuma maksātnespēja tika panākta, savstarpēji sadarbojoties pazīstamiem cilvēkiem. Manā rīcībā ir informācija par iespējamo interešu konfliktu - maksātnespējas pieteikums iesniegts Centra rajona tiesā, izmantojot SIA "Swedbank līzings" lojālus cilvēkus. Ieceltā administratore Ilze Gulbe ir maksātnespējas procesa administratora Māra Sprūda - bijušā Centra rajona tiesas darbinieka un tiesneša Bula palīga - dzīvesbiedre, kas strādā kopā ar šīs lietas tiesneša Bula bijušo laulāto Agritu Bulu. Centra rajona tiesas priekšsēdētaja Sandra Meliņa iesniegumā tika informēta par tiesneša Bula ieinteresētību, tomēr tiesas sastāvs netika mainīts," skaidroja Pone.

Viņš sacīja, ka jau 2010.gadā "Swedbank līzings" mēģināja panākt "Boutique Hotel Ainavas" maksātnespēju. Pone pieļauj, ka tas tika darīts, lai varētu realizēt ķīlas objektu - ēku Vecrīgā, Peldu ielā 23, - izsolē par pazeminātu cenu, iespējams, savam pasūtītājam vai arī bankas meitas uzņēmumam. ""Swedbank līzinga" maksātnespējas pieteikums 2010.gada septembrī tika noraidīts," sacīja Pone.

"Man ir pamats to uzskatīt par apzinātu ļaunprātību, kas robežojas ar krāpšanu, turklāt sadarbojoties augstu stāvošām amatpersonām, kam jāsargā tiesiskums, nevis jākalpo finanšu institūcijas interesēm. Vēsturiskajā ēkā ir saglabātas oriģinālas arhitektūras detaļas - vecās sienas, akmens mūris -, celtnes pašreizējā vērtība lēšama aptuveni trīs miljonu latu apmērā," sacīja Pone.

Par iespējamo interešu konfliktu Pone ir vērsies arī tiesībsargājošajās iestādēs, tostarp arī prokuratūrā. "Es ceru, ka visa šī informācija tiks pārbaudīta un man vēl ir cerības uz tiesiskumu Latvijā un uzņēmuma tiesisko aizsardzību," piebilda Pone.

Pagaidām viesnīca vēl darbojas un tai nav maksātspējas problēmu, lai gan kritums tirgū ir milzīgs. "Esam "Swedbank" klienti jau desmit gadus, un iepriekš sadarbība bija pozitīva, tāpēc mums bija pamats cerēt panākt risinājumu arī ar "Swedbank līzingu". Diemžēl izskatās, ka "Swedbank" nav ieinteresēta, lai uzņēmums turpinātu darbību," sacīja Pone.

Viesnīca "Boutique Hotel Ainavas" tika atvērta 2001.gadā pilnībā restaurētā un rekonstruētā 15.gadsimta ēkā, tā ir viena no pirmajām "Boutique" stila viesnīcām Baltijas valstīs. No 2003.gada viesnīca ir starptautiskās organizācijas "Boutique Hotels & Resorts International" biedrs.

2001.gadā viesnīca saņēma Arhitektu savienības gada balvu par labāko restaurāciju.

Viesnīcā ir 22 numuri, kas katrs iekārtots atšķirīgā stilā, izmantojot oriģinālas Māra Kundziņa ainavu fotogrāfijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!