Foto: Shutterstock

Vecāki bieži neiztur un sāk kliegt, lai panāktu no bērna disciplīnu. Jo vairāk mēs, pieaugušie, esam pakļauti stresam, satraukumam un nogurumam, jo vairāk kliedzam uz bērniem, cenšoties viņus saukt pie kārtības.

Diemžēl kliegšana uz bērnu iedarbojas tikai īslaicīgi, bet ilgstošākā perspektīvā – šis ir neracionāls audzināšanas veids, kas novedīs vien pie tā, ka bērns pārstās uztvert tavus vārdus un prasības, kuras tu izsaki paaugstinātā balss tonī.

Bet kas tad varētu iedarboties? Kā saglabāt savstarpējo sapratni ar bērnu, vienlaikus viņam neļaujot "uzsēsties sev uz galvas"? Nelielu špikeri jeb deviņas praksē pārbaudītas metodes, kā no bērna panākt disciplīnu, piedāvā portāls "Mama-likes".

Saglabā mieru

Kad bērns redz, ka vecāks burtiski ir izvests no pacietības, viņš sākumā nobīstas, bet pēc tam ātri saprot, ka šī ļaunā un skaļi kliedzošā būtne pilnīgi skaidri nespēj kontrolēt situāciju. Viss, ko tu teiksi paaugstinātā balss tonī, aizlidos garām bērna ausīm, jo tu vairs nebūsi viņa autoritāte. Bet, lūk, tavs miers, pat ja tas ir tikai ārišķīgs, palīdzēs ātri izveidot kontaktu ar bērnu, lai viņš tevī ieklausītos.

  • Kā panākt disciplīnu bez konfliktiem? Uzzini šajā rakstā, kur speciālisti piedāvā savu skatījumu par minēto jautājumu.

Aizved bērnu no vietas, kurā tiek provocēta slikta uzvešanās

Piemēram, bērns ir sācis histēriju lielveikalā, pieprasot viņam iegādāties vēl vienu šokolādi, vai arī, atrodoties ciemos, viņš uzvedas pārāk skaļi. Parasti tas notiek tādēļ, ka bērns ir pārāk uzbudinājies, noguris un viņam ļoti nepieciešama tava uzmanība. Aizved viņu prom no šīs vietas vai vismaz paved maliņā, velti viņam savu uzmanību tev pieejamā veidā, parādi, ka redzi bērnu, dzirdi viņu un esi gatavs dialogam.
Foto: Shutterstock

Pacenties viņu nomierināt

Pie bērna, kurš sācis raudāt, vai tieši pretēji – ir pārāk uzbudinājies, tev neizdosies "pieklauvēt". Viņš tevi nesadzirdēs. Tādēļ apskauj viņu, novērs uzmanību un nomierini. Pasaki, ka tu saproti viņa jūtas, ka līdzi jūti, bet tagad nevari apmierināt viņa prasību (īsi paskaidrojot, kāpēc). Pats galvenais, lai bērns dzirdētu, ka mamma vai tētis kopā ar viņu līdzpārdzīvo šo situāciju, ka vecāki ir viņa pusē.

  • Šeit atradīsi vēl virkni dažādu pozitīvās disciplinēšanas metožu, kuras iesaka "Centrs Dardedze" speciālisti.

Runā mierīgi un stingri pastāvi uz savu viedokli

Tu esi nolēmis aiziet, tātad nepakļaujies vēl vienam "nu, lūdzu, tētīt/mammīt, vēl drusciņ, drusciņ…". Starp citu, nav vērts arī sākt kliegt, kad redzi, ka bērns ignorē tavas prasības. Nolaidies līdz bērna līmenim, izveido ar viņu acu kontaktu un runā klusu, bet stingri pastāvot uz savu prasību izpildi. Parādi, ka tu esi nopietni noskaņots.

Esi konsekvents savos vārdos

Ja bērns zina, ka nekārtības istabā dēļ viņam var tikt liegts brīvo laiku pavadīt pie datora, tad arī no iepriekš sacītā neatkāpies (tiesa, vienmēr saglabā saprātu šāda veida sodīšanā un nekrīti galējībās).

Neaizmirsti bērnam paskaidrot, kādēļ tu viņam kaut ko pieprasi vai rīkojies tā, nevis citādi

Rotaļlietām ir jāstāv savās vietās tādēļ, ka tā ir ērti un skaisti. Es nevaru tev nopirkt šo mašīnīti, jo patlaban tev vairāk vajadzīgs ir jauns svīteris utt. Bērnam ir svarīgi saprast, ka ar viņu rēķinās, nevis vienkārši noliek fakta priekšā – to var, bet to nē.

  • Te vari iepazīties, kādus priekšdarbus jāveic, pirms ķerties pie pozitīvās disciplinēšanas metožu izmantošanas.

Pats esi tās uzvedības piemērs, kādu centies panākt no bērna

Pieprasi, lai bērna apģērbu skapī būtu kārtība? Neaizmirsti arī pats savākt savas lietas un salikt pa vietām. Tas, kā rīkojas un uzvedas vecāki, bērniem ir labākā rokasgrāmata.
Foto: Shutterstock

Pastāsti par alternatīvām, par to, ko viņi drīkst darīt

Samierināties ar to, ka kaut ko nedrīkst – vienmēr ir grūti, jo aizliegtais auglis ir tik salds. Bet, ja tu situāciju pasaldināsi ar mazu "tabletīti" un parādīsi, ko bērns drīkst, viņam būs vieglāk piekrist tev. Nedrīkst zīmēt uz tapetēm, bet, lūk, uz šīs papīra loksnes – drīkst. Nedrīkst kauties ar brāli, bet, ja tu esi dusmīgs, var padauzīt spilvenu.

Pamani bērna labo uzvedību un paslavē par to

Bieži vecāki pamana tikai bērna slikto uzvedību. Ja tas ir vienīgais veids, kā bērnam pievērst vecāku uzmanību, tad esi pārliecināts, ka viņš to izmantos ne reizi vien. Gribi mainīt situāciju? Slavē un atbalsti visu, ko bērns izdara labi, jo viņš tik ļoti vēlas redzēt tavu mīlestību un uzmanību.

  • Interesantu skatījumu par to, vai vajadzētu ieviest bērna uzvedības dienasgrāmatu, atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!