Foto: Shutterstock
To, ka mātes piens ir vislabākais, ko jaunā mamma var sniegt mazulim, zina daudzi, bet to, no kā tas sastāv un tieši kāpēc tas jaundzimušajam ir visvērtīgākais, iespējams, visi nezina. Palūkosim, kas krūts pienā ir tik labs, kā tas veidojas un kā veicināt tā vairošanos. Padomus sniedz Džīna Forda, kura Lielbritānijā 20 gadus strādā par bērnu aprūpes speciālisti un sarakstījusi grāmatu "Apmierināta mazuļa dienas ritms".

Pirmajās dienās pēc dzemdībām no krūtīm izdalās pirmpiens. Tā sastāvā ir vairāk olbaltumvielu un vitamīnu, bet mazāk ogļhidrātu un tauku nekā īstajā pienā, kas parādās 3.–5. dienā pēc dzemdībām. Pirmpiena sastāvā ir arī dažas mammas organisma antivielas, kas palīdz mazulim pretoties infekcijām, ar kurām sieviete slimojusi. Salīdzinājumā ar īsto pienu, kas parādās nedaudz vēlāk, pirmpiens ir biezāks, caurspīdīgāks un dzeltenīgāks.

2.–3. dienā pēc dzemdībām krūtīs parādās pirmpiena un īstā piena maisījums. Pēc tam 3.–5. dienā krūtis piebriest, kļūst cietas un ļoti jutīgas, un bieži vien pieskārieni tām sagādā sāpes. Tas nozīmē, ka krūtis ir pilnas ar īsto pienu. Sāpes izraisa ne tikai piena pieplūšana, bet arī pienu ražojošo alveolu palielināšanās un pastiprināts asins pieplūdums krūtīs.

Laikā, kad veidojas īstais piens, ir ļoti svarīgi mazuli barot maz un bieži. Tas ne tikai palīdz stimulēt piena rašanos, bet arī atvieglo sāpes, kuras izraisa krūšu piebriešana. Šajā laikā mazulim var būt grūtības satvert krūtsgalu, jo, krūtis piebriestot, kļūst ļoti stingras, tāpēc pirms barošanas ieteicams atslaukt nedaudz piena. To var izdarīt, uzliekot uz krūtīm siltu un mitru flaneļa drāniņu un ar roku maigi izspiežot nedaudz piena. Lai atvieglotu pašsajūtu, daudzas māmiņas starp barošanas reizēm krūšturī liek atdzesētas kāpostlapas.

Īstais piens izskatās pavisam citāds nekā pirmpiens. Tas ir šķidrāks un viegli zilgans, turklāt barošanas laikā mainās tā sastāvs. Ēdienreizes sākumā mazulis saņem sākuma jeb lieso pienu. Tam ir liels apjoms un zems tauku saturs. Turpinoties ēdienreizei, zīšana kļūst lēnāka, un arvien garākas kļūst pauzes starp izzīstiem piena malkiem. Tas nozīmē, ka mazulis jau ir sācis zīst dziļo jeb trekno pienu.

Vienā barošanas reizē – vienu vai abas krūtis?

Lai gan viņš dabū tikai nelielu dziļā piena daudzumu, ir ļoti svarīgi, lai bērns pie krūts paliktu pietiekami ilgi, lai viņš vispār saņemtu šo pienu. Tieši dziļais piens zīdainim palīdz izturēt ilgāku laiku starp barošanas reizēm. Ja mazuli pieliksi pie otras krūts, pirms viņš būs pilnībā iztukšojis pirmo, visticamāk, bērns saņems divas porcijas sākuma piena. Tādējādi viņš jau pēc pāris stundām jutīsies izsalcis. Vēl viena barošanas reizes, kurā mazulis saņems tikai sākuma pienu, ātri vien viņam izraisīs vēdergraizes. Lai gan dažiem zīdaiņiem vienā ēdienreizē nepietiek ar vienas krūts pienu un viņi ir jāliek pie otras, vienmēr pārbaudi, vai mazulis ir iztukšojis pirmo krūti, un tikai pēc tam liec pie otras.

Tad, ja pirmās nedēļas beigās ļausi mazulim zīst vienu krūti 25 minūtes, bet pēc tam uz 5–15 minūtēm pieliksi viņu pie otras, bērns noteikti saņems atbilstoši līdzsvarotu sākuma un dziļo piena apjomu. Tas garantēs, ka bērns jutīsies apmierināts un varēs izturēt 3–4 stundas līdz nākamajai barošanas reizei. Ja katrā ēdienreizē baro ar abām krūtīm, vienmēr atceries, ka nākamajā reizē zīdīšana jāsāk ar to krūti, kuru iepriekšējā reizē devi pēdējo, lai tu būtu droša, ka krūts tiek pilnībā iztukšota katrā otrajā barošanas reizē.

Foto: Shutterstock

Lai veicinātu ātru un vieglu piena izdalīšanos un būtu pārliecināta, ka mazulis saņems līdzsvarotu sākuma un dziļā piena porciju, ievēro šādus ieteikumus:

  • Dari visu iespējamo, lai tu pati varētu atpūsties starp barošanas reizēm, un raugies, lai starp ēdienreizēm nebūtu pārāk ilgs starplaiks. Maltīšu starplaikos apēd nelielas, veselīgas uzkodas.
  • Bērna barošanai sagatavojies jau laikus: ērts krēsls ar roku balstiem un taisnu atzveltni un varbūt arī kājsoliņš. Lai jums abiem ar mazuli krūts zīdīšana būtu patīkamāka un mierīgāka, noderēs spilveni atbalstam, ūdens glāze un nomierinoša mūzika.
  • Ir ļoti svarīgi, lai tu nesteigtos un mazuli pie krūts pieliktu pareizi. Nepareizs krūtsgala satvēriens var radīt sāpes un krūtsgalu plaisāšanu un asiņošanu. Tas, savukārt, var ietekmēt piena veidošanos – laktācija samazinās, un mazulis nesaņem nepieciešamo piena daudzumu, līdz ar to paliek nepaēdis.
  • Pirms bērns pārlikšanas pie otras krūts, vienmēr pārliecinies, vai viņš ir pilnībā iztukšojis pirmo. Nelielais treknā piena daudzums, kuru mazulis izzīž pašās beigās, ir tieši tas, kas viņam palīdz izturēt ilgāku laiku starp barošanas reizēm.
  • Ne visiem jaundzimušajiem pirmajās dienās ir nepieciešama papildporcija – arī otra krūts. Ja mazulis ir pilnībā iztukšojis pirmo krūti, sagaidi atraudziņu, nomaini viņam autiņbiksītes un tikai pēc tam piedāvā otru krūti. Ja bērns vēl gribēs ēst, viņš neatteiksies no papildporcijas. Ja tomēr atteiksies, nākamajā barošanas reizē sāc tieši ar šo krūti.
  • Ja mazulis tomēr izmanto "piedāvājumu" un ēd arī no otras krūts, nākamajā barošanas reizē tev tik un tā vispirms jāpiedāvā bērnam šī krūts.
  • Kad piena daudzums krūtīs ir nostabilizējies un tev jau ir izveidojies priekšstats par to, cik ilgi mazulis mēdz ēst no krūts, svarīgi raudzīties, lai zīdainis atrastos pie krūts pietiekami ilgi, lai to pilnībā iztukšotu un izzīstu arī dziļo pienu. Lai iztukšotu krūti, dažiem mazuļiem ir nepieciešamas 30 minūtes. Viegli saspiežot krūtsgalu, tu vari pārbaudīt, vai krūtī ir vēl atlicis piens.
  • Nekad neļauj mazulim zīst tukšu krūti. Tas tikai izraisīs spēcīgas sāpes krūtsgalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!