Foto: Shutterstock

Sākumskola ir neticami svarīgs un sarežģīts etaps bērna dzīvē. Tieši šajā laikā viņš pirmo reizi pilnībā izjūt prasību un uz viņu likto cerību slogu. Gaidas ir gan no vecākiem, gan skolotājiem, bet no komfortablās un aprūpējošās ģimenes vides bērns nokļūst vērtējošā vidē, kur viņam nākas ieņemt savu starp citiem skolēniem.

Kāpēc noteikumu ievērošana ir viena no svarīgākajām prasmēm, kuru bērnam ir jāiemāca un jānostiprina jau sākumskolā, portālam "Letidor" stāsta jomas speciālisti.

Un tieši viens no šķēršļiem, kas ir jāpārvar jaunizceptajam skolēnam, ir nepieciešamība ievērot jaunā kolektīva noteikumus.

Daži vecāki uzskata, ka bērniem jāaug atmosfērā, kas ir brīva no disciplīnas un noteikumiem. Tomēr prasme saprast un ievērot noteikumus ir viena no galvenajām prasmēm, kura bērnam noderēs turpmākajā dzīvē. Protams, mēs nerunājam par bezierunu sekošanu komandām, bet runa ir par saprātīgu disciplīnu, kura bērnam palīdz savākties, mācīties vairāk un labāk.
Foto: F64

Lūk, portāls "Letidor" piedāvā iepazīties ar trīs galvenajiem iemesliem, kāpēc disciplīna šī vecuma bērniem ir tik ļoti nepieciešama!

Disciplīna attīsta neatlaidību

Vēl vakar bērns bija bērndārznieks, bet šodien jau pirmklasnieks. Tagad viņam 40 minūtes jāklausās skolotājā, kad gribas skriet un stāvēt uz galvas! Sākumskola ir laiks, kad bērna priekšā parādās nebūt ne viegls uzdevums: iemācīties koncentrēties skolotājas stāstījumam, neaizdomāties, būt uzmanīgam (tas viss tiešā veidā ietekmē bērna akadēmiskos panākumus).

Protams, pirmajā laikā neuzmanība no bērna puses ir neizbēgama un pat normāla, bet disciplīna mācībstundās ar laiku šo prasmi ļaus apgūt.

  • Kādi ir pedagoģiskie principi dažādās pasaules valstīs, iepazīsti šeit.

Disciplīna māca precizitāti

Iespējams, jaunajam skolēnam tas būs jaunums, ka skolas dzīvē viss ir pakārtots laikam: stundas sākas un beidzas noteiktā laikā, un kavēšana ir nepieļaujama.

Pirmo klašu skolēniem laika izjūta vēl nav pietiekami attīstīta, un te nu nepieciešama vecāku palīdzība. Bērnam mierīgi, bet regulāri, jāatgādina, ka precizitāte ir cieņa pret skolotāju un klasesbiedriem, bet kavēšana – kaitīgs ieradums, kas visu klasi "atrauj" no mācībām.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Disciplīna māca pareizi rīkoties ar savu laiku

Dienas režīms, pilnīgi iespējams, ir vissvarīgākais nosacījums veiksmīgām mācībām skolā. Bez precīzas režīma plānošanas bērns nepagūs ne izmācīties, ne atpūsties.

Režīms ir nepieciešams, raugoties gan no fizioloģiskā, gan psiholoģiskā skatpunkta.

Precīzi izplānota dienas kārtība ļaus bērnam mazāk nogurt un būt daudz izturīgākam. Ja bērns skaidri zinās, kāda būs viņa diena, viņš jutīsies daudz pārliecinātāks un mazāk uztrauksies mācību dēļ.
Pareiza dienas režīma plānošana ir vecāku uzdevums. Ir vērts atcerēties, ka dienas laikā ir jāatrod laiks arī pastaigām, atpūtai un interešu izglītībai.

  • Kāpēc skolas vecuma bērns slikti uzvedas? Uzzini atbildi uz šo mistisko "kāpēc" šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!