Foto: Shutterstock
Sveiki! Cik liela ir iespēja ieņemt bērniņu, ja ir bijušas divas olnīcu cistu operācijas? Funkcionē vairs tikai viena olnīca, un jau vairākus gadus pie bērniņa netiekam.

Atbild Capital Clinic Riga ginekoloģe, dzemdību speciāliste Inga Dunce

Ja sievietei ir viena olnīca, arī iespējas ieņemt bērniņu nosacīti samazinās uz pusi, taču, visbiežāk tas nav galvenais iemesls, kādēļ sieviete nepaliek stāvoklī – ir ļoti daudz sieviešu, kuras ar vienu izoperētu olnīcu vai olvadu ieņem bērniņu.

Ja, regulāri dzīvojot dzimumdzīvi bez izsargāšanās, sieviete viena gada laikā nepaliek stāvoklī, tā tiek traktēta kā neauglība. Lai saprastu, kādi tam iemesli, ir jāveic vairāki izmeklējumi – asins analīzes hormonu stāvokļa izvērtēšanai, analīzes, lai noteiktu, vai nav kādas seksuāli transmisīvās slimības, kā arī citas analīzes, ir jāveic ultrasonogrāfija, jāpārbauda olvadu caurlaidība, kā arī noteikti jāveic partnera spermas analīze.

Par to bieži vien tiek aizmirsts, taču statistika liecina, ka pāru neauglības iemesli ir procentuāli līdzīgi gan sievietēm, gan vīriešiem.

Tāpat liela nozīme tam, vai bērniņš pieteiksies, ir abu partneru vispārējam veselības un psihoemocionālajam stāvoklim. Liels ienaidnieks ir mūsdienu ikdienas pavadonis – stress, tādēļ ieteicams parūpēties par sabalasētu ritmu, apzināti atvēlot laiku atpūtai un relaksācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!