Foto: PantherMedia/Scanpix

Indiešu ārsts Dr. Ganešs Rakhs savā slimnīcā neiekasē naudu par dzemdībām, kurās pasaulē tiek laistas meitenes. Ārsts tādā veidā mēģinot mazināt bērnu šķirošanu pēc dzimumiem, kas gadsimtiem valdījusi Indijā, vēsta portāls Aprinkis.lv

Indijā joprojām tiek uzskatīts, ka meitenes ir mazāk vērtīgas par zēniem.

Rakhs bērnībā vēlējās kļūt par sumo cīkstoni, bet nu pats atzīst - šobrīd jūtas kā cīkstonis, apkarojot senos stereotipus.

Portāls vēsta, ka 2007. gadā ārsts atvēris klīniku nabadzīgajiem Indijas pilsētas Punas iedzīvotājiem. "Tieši savā klīnikā pamanīju to, kāda neiecietība no ģimenes puses tiek izrādīta sievietei, ja tā dzemdējusi meitiņu. Bieži tuvinieki pamet jauno māmiņu un mazuli tepat manā slimnīcā."

Kā atklāj Rakhs, ziņa par gaidāmā bērna dzimumu bieži ir iemesls abortam. Laikā no 2000. līdz 2014. gadam Indijā veikti gandrīz 13 miljoni abortu tādēļ, ka gaidāmais bērniņš ir meitene. Jau tagad uz 1000 jaundzimušajiem zēniem ir tikai 800 jaundzimušas meitenītes. Augstākajās kastās dažos reģionos šis skaitlis ir tikai 300 meitenes uz 1000 jaundzimušajiem zēniem, jo tajās ir īpaši svarīgi vīriešu kārtas pēcnācēji. Un tas viss dzimumu selekcijas dēļ, stāstījis ārsts.

Tādēļ Ganešs izlēmis, ka dzemdības ir bezmaksas, ja gaidāma meitene. Protams, ārsta lēmumu nosoda liela daļa vietējās sabiedrības, bet Rakhs priecājas – "vismaz lavīna ir iekustināta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!