Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) neiebilst Veselības ministrijas piedāvātajam risinājumam – kontracepciju (kas ir medikaments) kompensēt sievietēm, kurām tas ir nepieciešams veselības stāvokļa dēļ un kurām ir trūcīgo statuss, uzsver LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Viktorija Boļšakova.

Jau vēstīts, ka biedrība "Papardes zieds" mudina valsti rast iespēju finansēt ģimenes plānošanu tām sociālajam riskam pakļautajām ģimenēm, kuras to vēlas.

Kā ar LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālista Egila Zariņa starpniecību portālam "Cālis" norādīja Boļaškova, šajā jautājumā ir svarīgi uzsvērt, ka:

  • bezmaksas kontracepcija nav sociālās rehabilitācijas sastāvdaļa (kā noformulēts jautājumā);
  • nav termina "sociāla riska sievietes", bet ir sievietes, kurām ir veselības problēmu risks un kuras materiālas situācijas vai krīzes situācijas dēļ nevar kontracepciju iegādāties, lai atliktu grūtniecību.

Vienlaikus jāatzīmē, ka kontracepcijas lietošana ir personas labprātīga izvēle. Tomēr LM neiebilst, ka kontracepciju varētu kompensēt sievietēm, kurām tas ir nepieciešams veselības stāvokļa dēļ un kurām ir trūcīgo statuss.

Tomēr tā kā kontracepcija ir medikaments, sociālo darbinieku iesaiste var būt tikai informatīva, jo sociālais darbinieks nav ārsts. Līdz ar to viņš nevarēs ne izrakstīt recepti, ne piespiest lietot kontracepciju.

Tas, ko sociālais darbinieks var izdarīt un kur viņam ir būtiska loma – informēt klientus par nepieciešamību apmeklēt ārstus regulāri, palīdzēt atrast risinājumu, ja ārsts atrodas tālu no dzīves vietas, palīdzēt sievietēm krīzes situācijā, veicot krīzes intervenci. Tāpat sociālie darbinieki savā profesionālajā darbībā var sniegt informāciju sievietēm par iespējām plānot ģimenē dzimstību un aicināt vērsties pie speciālistiem jautājumā par ģimenes plānošanas jautājumiem (kontracepcijas līdzekļu izmantošanu), sacīja LM pārstāve.

Savukārt Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Undīne Šulca norādīja, ka VM izstrādātais projekts “Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns 2018.-2020.gadam” paredz nodrošināt valsts apmaksātas kontracepcijas iespējas sociālās atstumtības riskam pakļautām sievietēm. Paredzams, ka šādas rīcības rezultātā samazinātos mātes mirstības gadījumi no netiešiem iemesliem sociālās atstumtības riskam pakļautām sievietēm. Vienlaikus tas mazinātu arī nevēlamas grūtniecības iestāšanos. Atbilstoši plāna projektam pasākumu īstenošana varētu tikt uzsākta 2019. gadā.

"Papardes zieda" ideju un ieskatu realitātē no ginekoloģes un sociālās darbinieces skatpunkta lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!