Foto: Shutterstock
Brīvdienas atkal klāt, un, lai gan šajā nedēļas nogalē saistībā ar Muzeju nakts pasākumiem ir gana daudz iespēju atpūtai un izklaidei, portāls "Cālis.lv" iesaka trīs idejas, kā pavadīt divas brīvās dienas ģimenēm ar bērniem.

Zinātne bez grāmatām

Mācību gads ir gandrīz galā un vasaras sezona ir teju klāt, tāpēc nedēļas nogalē "Kidding Zinātkāres klubs aicina ģimenes ar bērniem piedalīties aizraujošo eksperimentu sērijā "Zinātne bez grāmatām". Tajā gan lielākiem, gan mazākiem zinātkāriem bērniem būs iespēja ieskatīties eksaktajās zinātnēs ar izglītojošu spēļu un eksperimentu palīdzību, iesildoties vasarai koši un karsti. Pasākums notiks šo sestdien un svētdien, 21. un 22. maijā no pulksten 12 līdz 17 tirdzniecības centra "Domina Shopping" centrālajā laukumā.

Vai vēlies uzzināt, kā paslēpt ziņu no nevēlama lasītāja acīm? Kā uzrakstīt tekstu, lai tas būtu neredzams? Un kā to pašam pēc tam izlasīt? Bērni aicināti piedalies darbnīcā "Slepenraksti špikerim" un atklāt neredzamās tintes noslēpumu, kas var izrādīties noderīgs ne vienā vien grūtā pārbaudījumā arī tad, kad mācību gads jau ir gandrīz noslēdzies.

Foto: F64

Mūsdienās telefons mums vienmēr ir līdzi un tu noteikti lieliski zini, kā izmantot savu telefonu izklaidei un saziņai. Bet vai zini, ka tavā telefonā slēpjas vēl daudz un dažādas iespējas? Darbnīcā "Izpēti ar telefonu" ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt, kā var izmantot telefonu sava zinātniskā potenciāla attīstīšanai.

Taču tas vēl nav viss, pavisam karsti ies laboratorijā "Reaktīvā mašīna", kur katram būs iespēja uzzināt, kā darbojas pasaules ātrākie automobiļi un kā uztaisīt auto ar reaktīvo dzinēju, lai ar to piedalītos sacīkstēs.

"Kidding Zinātkāres klubs" ir izglītojoši-izklaidējošu pasākumu sērija ģimenēm ar bērniem vecumā no pieciem līdz 12 gadiem, kas šogad "Domina Shopping" notiek reizi ceturksnī. Tā mērķis ir radīt un veicināt bērnu interesi par eksaktajām zinātnēm, piesaistot viņus pasaules izziņai ar dažādu darbnīcu, interaktīvu risinājumu un šova programmu palīdzību.

Šlokenbekas muižā – Ģimenes dienas koncertuzvedums

Labklājības ministrija (LM) aicina mammas un tētus, bērnus un mazbērnus, lielos un mazos uz Latvijas ģimenēm veltītajiem svētkiem, kas norisināsies sestdien, 21. maijā, Šlokenbekas muižā, Engures novada Milzkalnē.

Visas dienas garumā notiks Ģimenes dienai veltīti pasākumi ar vērienīgu bezmaksas koncertuzvedumu vakara noslēgumā "Manas ģimenes ceļš", kas ir dāvana visām Latvijas ģimenēm Starptautiskajā ģimenes dienā un Muzeju naktī.

Uz koncertuzvedumu ir aicināta ikviena ģimene, kas vēlas redzēt, izjust un ar sirdi izdzīvot piecu spilgtu un atšķirīgu ģimeņu stāstus caur novadu – Zemgales, Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Rīgas – tautas godiem un tradīcijām, dziesmām un dejām.

Ģimenes klātienē godinās labklājības ministrs Jānis Reirs. Vieni no pasākuma galvenajiem viesiem un dalībniekiem būs komponisti Mārtiņš Brauns un Raimonds Tiguls. Pasākuma galvenais virsdiriģents būs Ints Teterovskis, deju virsvadītāja – horeogrāfe Nadīna Neimane – Gardoviča. Katras ģimenes stāstu caur novadu rakstiem izdejos un izdziedās vairāk nekā 200 dejotāji un koristi no visas Latvijas.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt dienas pirmajā pusē, jau no pulksten 12 muižas parkā būs aktīva un izglītojoša svētku programma – radošās darbnīcas bērniem, atrakcijas, tautas dejas un dziesmas. Apmeklētājus priecēs popgrupa "Vējā" no Lapmežciema, mūsdienu deju grupa "Alegorija" Milzkalnes, bērnu vokālā grupa un solisti no Smārdes, tautas deju kolektīvs "Dzērvīte" no Smārdes, vokālā grupa "Bimini" no Tukuma, mūsdienu deju grupa "Demo" no Tukuma u.c.

Ieradīsies Valsts policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts robežsardze, Nacionālā medicīnas dienesta tehnika, kā arī Latvijas autoceļu uzturētāja ceļu būvniecības tehnika. Tāpat varēs vērot retro automašīnu parādi. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSSD) piedāvās aktivitātes – "reibuma brilles", drošības jostu stendā kas imitēs, kas notiek auto trieciena brīdī un kāda nozīme ir drošības jostām. Bērniem būs pieejama šķēršļu "velo trasīte". Apmeklētājus sagaidīs īpašais svētku pārsteigums – lustīgs izbrauciens ar atjaunoto mikrobusiņu "RAF Latvija". Būs apskatāmi seni spēkrati (mašīnas, motocikli, riteņi).

Tāpat dienas pirmajā daļā muižā varēs sastapt LM padotības iestāžu darbiniekus – Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārstāvjus, jo bērnu drošība internetā un attiecības skolā, arī ģimenē ir jautājumi, par kuriem ļoti bieži zvana bērni (arī vecāki) un jautā Uzticības tālruņa speciālistiem.

Valsts darba inspekcijas speciālisti atbildēs uz jautājumiem par iespējām un tiesībām – kā salāgot ģimenes un darba dzīvi.

Savukārt par nākotnes profesijas izvēli ar bērnu jāsāk runāt jau bērnudārza vai skolas laikā, tāpēc šajā jomā vislabāk spēs konsultēt Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras speciālisti.

Muzeja nakts laikā pulksten 19 uz centrālās skatuves notiks Latvijas Ceļu muzeja sumināšana 40 gadu jubilejā. Pasākuma īpašie viesi būs "Laimas muzikanti", kas pulksten 20 pulcēs apmeklētājus uz sadziedāšanos un sadancošanu.

Pulksten 21 notiks fotokonkursa "Mana ģimene un upe" laureātu apbalvošanas ceremonija, kur sabiedrībā pazīstamas personas pasniegs balvas un sarūpētos pārsteigumus. Savukārt pulksten 21.30 sāksies vērienīgs Ģimenes dienai veltīts bezmaksas koncertuzvedums "Manas ģimenes ceļš". Koncerta laikā varēs redzēt video sveicienus no Latvijā iemīļotiem aktieriem viņu dzimtās puses dialektā un dokumentālus video stāstus par katru no ģimenēm, kas Ģimenes dienas koncertuzvedumā tiks projicēti uz lielā ekrānā muižas parkā. Video stāstos būs iespējams izdzīvot katras ģimenes un dzimtas stāstu. Ar savām tradīcijām, attiecībām, vidi un ikdienu pie kādas no Latvijas upēm.

Koncertuzvedums notiks muižas parkā ievziedu laikā, tāpēc ieteicams apģērbties silti un atbilstoši laika apstākļiem. Noderēs seģene. Silta tēja tiks nodrošināta.

Latvijas muižu stāsti

Muzeju nakts laikā mazi un lieli vēstures interesenti 21. maijā pulksten 12 gaidīti Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Brīvības bulvārī 32, Rīgā, uz nodarbību ģimenēm ar bērniem "Latvijas muižu stāsti".

Nodarbībā muzeja ekspozīcijā "Muižas un muižniecība 17.–19. gs." bērni uzzinās, kā Latvijas teritorijā pirms vairākiem gadsimtiem veidojās muižnieku kārta. Kāds bija hercogu, grāfu un baronu dzīvesveids? Kā tie pavadīja darba dienas un kādas nodarbes bija iecienītas brīvajā laikā? Kad sāka celt greznās muižu dzīvojamās ēkas? Kāpēc Rundāles pils tik ļoti atšķiras no Rīgas pils? Kas saista Jaungulbenes muižu un namu Brīvības bulvārī 32, kurā pašlaik atrodas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu un ekspozīcijas zāles?

Latvijas kartē tiks meklētas muižas, kuru fotogrāfijas redzamas muzeja ekspozīcijā. Noskaidros, kuras muižas un pilis, pēc apmeklētāju domām, ir populārākās mūsdienu Latvijas apceļotāju vidū un kurās bērni paši ir pabijuši? Nodarbības noslēgumā, kā allaž, varēs aizpildīt uzdevumu lapu un, iedvesmojoties no senajām Latvijas muižām, uzzīmēt savu sapņu muižu.
Maksa par līdzdalību pasākumā ir četri eiro, neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita. Par ģimeni šo nodarbību kontekstā muzejs uzskata pirmsskolas un jaunāko klašu bērnus, kurus pavada pieaugušie (vecāki, radinieki, draugi). Latvijas Nacionālais vēstures muzejs reizi mēnesī rīko nodarbības ģimenēm ar bērniem, aicinot laiku pavadīt kultūrvēsturiskā vidē un izzinot kultūras vērtības.

Cikla "Muzejs ģimenei" nodarbības atsāksies rudenī – 10. septembrī, 8. oktobrī, 12. novembrī, 10. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!