Francijas telekomunikāciju iekārtu ražotājs "Alcatel" un ASV mikroshēmu ražotājs "Intel" izveidojuši aliansi, lai attīstītu platjoslas standartu "WiMAX", kas izstrādāts konkurencei ar mobilo sakaru sistēmām GSM un UMTS.
"Alcatel" un "Intel" kopīgā paziņojumā teikts, ka izstrādās, saskaņos un ieviesīs tirgū "WiMAX" risinājumus. Abas firmas plāno, ka šādi risinājumi kļūs pieejami līdz 2005.gada otrajai pusei.

Vācijas pilsētā Hannoverē notikušajā gadatirgū "CeBit" "WiMAX" tehnoloģija izraisīja lielu interesi kā konkurējošs risinājums kabeļu, ASDL un UMTS mobilo sakaru standartiem.

Līdzīgi kā tehnoloģija "Wi-Fi", "WiMAX" nodrošina bezvadu piekļuvi internetam, taču dati tiek pārraidīti ar ātrumu 70 megabiti sekundē jeb vismaz 35 reizes ātrāk nekā izmantojot vismodernākās ASDL līnijas.

Turklāt jaunais standarts ļauj pieslēgties internetam līdz pat 45 kilometru attālumā no piekļuves vietām pretstatā vairākiem desmitiem metru "Wi-Fi" gadījumā.

""WiMAX" var izmantot attīstības un attīstītajās valstīs, gan pilsētās, gan laukos," teikts abu kompāniju paziņojumā.

"Sadarbība ar "Intel" palīdzēs mums nodrošināt lietotājiem piekļuvi platjoslas internetam, neatkarīgi no tā, vai viņš atrodas birojā, mājās vai kustībā, sacīja "Alcatel" mobilo sakaru nodaļas vadītājs Marks Ruans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!