Finanšu pratības eksperti regulāri atgādina, ka jāveido uzkrājumi. Pirmkārt, tādi, kas ir operatīvi pieejami pēkšņu, neparedzētu un neatliekamu vajadzību gadījumā. Otrkārt, tādi, kas radīs finansiālu drošību vecumdienās. Taču kā lai iekrāj, ja ienākumi nav tie lielākie? Vai vispār var ko atlikt, ja "dzīvo no rokas mutē" un mēneša beigās no algas nekas pāri nepaliek?

Podkāstā "Zinātne vai muļķības" Latvijas Bankas finanšu pratības eksperte Aija Brikše šo situāciju skaidro ar cilvēku finansiālās disciplīnas un paškontroles trūkumu. Brikše uzskata, ka daļa no tiem, kas dzīvo "no rokas mutē", tā varētu arī nedzīvot. "Tā ir baigi forša atruna," viedokli, kuru daudzi droši vien negrib dzirdēt, pauž Brikše.

Finanšu pratības speciāliste nenoliedz, ka Latvijā tiešām ir tādi cilvēki, kam ienākumi ir ļoti zemi. Tik zemi, ka iekrāt faktiski nevar. Šajā gadījumā nav citu ieteikumu kā vien meklēt veidus ienākumu palielināšanai.

Un tomēr "ļoti daudzi dzīvo "no rokas mutē" nevis tāpēc, ka nevar atļauties iekrāt, bet tāpēc, ka viņiem nav absolūti nekādas kontroles pār savām finansēm. To ir svarīgi apzināties. Vidējais Latvijas iedzīvotājs ar vidējiem ienākumiem saka: "Dzīvoju "no rokas mutē", man jau mēneša beigās nekas nepaliek pāri, ko tad lai es atlieku uzkrājumam?" Un te arī ir lielā domāšanas kļūda.

Uzkrājums nav nauda, kas paliek pāri mēneša beigās. Uzkrājums ir nauda, ko tu ļoti mērķtiecīgi mēneša sākumā atliec.

Brikše norāda, ka vislabāk to izdarīt ar automātisko maksājumu algas dienā, lai katru mēnesi nav kaulēšanās pašam ar sevi, cik tad šomēnes atlikšu uzkrājumam un vai vispār atlikšu.

Visu epizodi klausies gan "Spotify", gan "Apple Podcasts", kā arī skaties "YouTube". Uzzināsi, cik jāatliek malā trīsdesmitgadniekam, lai vecumdienās pensijā saņemtu 2000 eiro. Tāpat dzirdēsi atbildes uz to, vai ir kāda maģiskā formula veiksmīgai darbībai akciju tirgū, vai ar kriptovalūtām var iedzīvoties lielā bagātībā, un kāpēc cilvēki aizvien "iekrīt" uz šķietami vienkāršām finanšu krāpnieku shēmām.

Foto: Kārlis Dambrāns/Alens Opoļskis/DELFI

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!