Jauns gads, jaunas emocijas, jauna pieredze un, protams, jauni ceļojumi. Taču ko darīt, lai brauciens uz kādu tālāku galamērķi nestu vēl vairāk prieka, piedzīvojumu un atpūtas, bet mazāk stresa un nepatīkamu pārsteigumu? Lūk, astoņas ceļotāju bieži pieļautas kļūdas, kuras apzinoties varam uzlabot savu ceļojumu kvalitāti, vēstī Cnn.com.

1. Pārkravāšanās

Mājas apstākļos, kad jums brīvi pieejama visa garderobe, nav pamata doties uz darbu, sporta zāli un saviesīgiem pasākumiem vienā apģērbā. Taču, ja jums visa iedzīve jāiepako vienā somā, jābūt gataviem upurēt savus ģērbšanās paradumus. Kā liecina viesnīcu ķēdes "Travelodge" veiktās aptaujas rezultāti, divas trešdaļas ceļotāju no brīvdienām atgriežas ar vismaz sešiem somā ieliktiem, taču tā arī neuzvilktiem apģērba gabaliem. Par ko tas liecina? Ceļojumā itin labi iespējams iztikt ar ievērojami mazāku garderobi nekā varētu šķist.

2. Pirkumu atlikšana

Bieži gadās tā, ka ceļojuma laikā ieraudzītais suvenīriņš, modes aksesuārs vai amatnieku darinājums šķiet par dārgu iegādei vai arī jūs nospriežat, ka kur citur šo preci noteikti varēsiet iegādāties par zemāku cenu. Jāatzīst, ka, visticamāk, tā gan nebūs. Tā kā ceļojumā nedodamies katru dienu, turklāt vienā un tajā pašā galamērķī atkārtoti viesojamies vēl jo retāk, iekāroto lietu noteikti vajadzētu iegādāties bez nekādas nožēlas vai centieniem ietaupīt.

3. Uzticēšanās frāzei "tuvu centram"

"Tuvu centram" - šāda frāze ļoti bieži figurē gan tūrisma ceļvežos un tūrisma operatoru piedāvājumu aprakstos, gan viesnīcu mājaslapās un nekustamo īpašumu sludinājumos. Tā pielīdzināma gluži vai rindām no kāda vēsturiska eposa vai pareģojuma - to var interpretēt ļoti plaši. Pavisam iespējams, ka naudu, ko jums būs izdevies ietaupīt uz lētākas viesnīcas "tuvu centram" rēķina, nāksies ziedot 30 minūšu ilgiem braucieniem taksometrā. 

4. Uzskats, ka jūs zināt "perfekto brīdi", kad iegādāties aviobiļetes

Prasme izprast aviokompāniju arvien mainīgās biļešu izcenojuma shēmas ir gluži vai māksla. Nereti tiek veikti pat dažādi pētījumi ar nolūku noteikt "optimālo" laiku vislētāko aviobiļešu iegādei, tomēr pieredzējuši ceļotāji nebīstas apgalvot, ka nekādu "zelta likumu" šajā jomā noteikti nepastāv.

5. Apavi - lētas iešļūcenes

Daudzi ceļotāji jaunu apvāršņu atklāšanā dodas lētos, nekvalitatīvos un pat neērtos apavos. Viņi bieži vien uzskata, ka tie ceļā varētu pamatīgi ciest, tādēļ nevēlas nobružāt dārgākas un labākas kurpes. Tomēr tieši šāda rīcība var novest pie gaužām nepatīkamām sekām - dodoties kalnu pārgājienā lētos apavos, tie var ne tikai radīt sāpīgas tulznas, bet arī izjukt pusceļā.

6. Bailes no "street food"

Droši vien neviens nevēlas brīvdienās saķert kādu nepatīkamu vēdera infekciju, tomēr kādēļ gan doties uz Taizemi vai Meksiku, nenomēģinot vismaz kumosu kādas eksotiskas maltītes? Ja gatavojaties nobaudīt street food kādā attālākā galamērķī, noteikti nevajadzētu ņemt vērā īgnu komentētāju izteikto viedokli tiešsaistes resursos, kuri var būt pat tikpat draudīgi kā "bojāto rīsu bumbiņu dēļ es gandrīz nomiru" vai "vietējie tur ir imūni pret baktērijām". Var itin droši apgalvot, ka vietējie ļaudis saindēties ar pārtiku nevēlas tikpat ļoti kā jūs, tādēļ, ja pie kāda ielu tirgotāja veidojas pagarāka rinda, šeit nopērkamais ēdiens jums nekādu ļaunumu nenodarīs.

7. Pārlieku liela paļaušanās uz ceļvežiem

Ceļojuma plāna sastādīšana, izmantojot tikai ceļvežus, ir visai muļķīga rīcība. Tie, protams, lieliski noder, lai iepazītu galamērķi un apzinātu tūrisma objektus, kurus vērts apskatīt, tomēr plānošanai vajadzētu sastāvēt arī no citiem elementiem.

8. Pārāk aktīva fotogrāfēšana

Vēlme fotogrāfijā iemūžināt ikkatru statuju, īpatnēja paskata ēku un savādas krāsas mākoni burtiski apēd spontanitāti un primitīvisma garu, kam būtu jābūt katra ceļojuma pamatā. Jāatceras, ka digitālās fotokameras, viedtālruņi un planšetdatori, kas ļauj ar vienu pieskārienu uzņemt foto teju jebkādos apstākļos, ātri vien var novest pie pārpildītas atmiņas kartes, kurā ietilpst 300 miglainas, garlaicīgas ēku, saulrietu un pašportretu bildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!