Kā zināms – visi ceļi ved uz Romu. Tomēr laimīgo pilsētas apmeklētāju vidū vienmēr atradīsies burkšķētāji, kas ar šo ceļojumu būs ne visai apmierināti. Nereti pie slikto iespaidu rašanās vainīgi ir paši tūristi, jo pieļauj virkni nejēdzīgu kļūdu. Resurss „Redigo.ru” apkopojis piecas visizplatītākās.

Peldēšanās strūklakās


Saskaņā ar vietējo leģendu - cilvēks, kas iegremdēsies Trevī strūklakas ūdeņos, iegūs mūžīgu jaunību. Jādomā, ka šis mītiskais stāsts izdomāts ar vienu mērķi - tukšot naivu tūristu kabatas. Katru, kas iekāps strūklakā un izdomās paplunčāties, sagaida vismaz 500 eiro naudas sods. Mēģinājums izklaidēties kādā citā pilsētas strūklakā izmaksās lētāk, tomēr arī šis 100 eiro sodiņš var izrādīties nepatīkams notikums jūsu naudas makam.


Justies piemānītam vēl pirms kaut kas vispār noticis


Ne tikai Romā, bet arī citās Itālijas pilsētās restorāna rēķinā bez izmaksām par ēdienu un dzērieniem tiek iekļauts visai noslēpumainais punkts "coperto", kas sastāda 1-3 eiro uz cilvēku. Tūristi, kas nepārvalda itāļu valodu, šī ieraksta dēļ nereti mēdz sarīkot skandālu, skaidrošanos pamatojot ar to, ka nekādu "coperto" viņi nav pasūtījuši un redzējuši. Patiesībā šo terminu tulko kā "galda uzklāšanas pakalpojums" - tātad samaksa par uzklāto galdautu, galda piederumiem utt. Apiet šo rēķina pozīciju nebūs iespējams.


Uzticēšanās taksistiem


Romā un tās piepilsētas teritorijā eksistē divi dažādi tarifi par braucienu ar taksometru. Pirmā zona atrodas autostrādes apļa ietvaros, šajā zonā katrs nobrauktais kilometrs maksās nedaudz zem eiro, bet otra zona - aiz šīs robežas - maksās pusotru eiro. Skaistajā pilsētā netrūkst taksistu, kas mīl aprēķināt braukšanas maksu tā, it kā viss brauciens būtu noticis šajā otrajā zonā. Lai netaptu apmānīts, vajag sekot skaitītāja rādījumiem - zonas numurs parādās ekrāna labajā malā. Turklāt taksistam, iebraucot otrajā zonā, ir pienākums brīdināt pasažieri. Taksistiem tas mēdz "aizmirsties".

Starp citu, sievietēm, kas pārvietojas pa Romu ar taksometru lepnā vienatnē, paredzēta 10 procentu atlaide. Tā ir spēkā no 21.00 - 01. 00 naktī, raksta "Redigo.ru".


Aizmiršana par laika un naudas ekonomiju


Foto: EPA/LETA

Romā darbojas kombinētās tūristu kartes, kas vienlaicīgi ir braukšanas biļetes un sniedz arī atlaides ieejai muzejos. Tāpēc ir vērts iedziļināties šajā sistēmā, lai ceļojuma prieki izmaksātu lētāk.

Tūristiem, kas dienā grasās apmeklēt vismaz trīs muzejus un apskatīt daudz interesantu vietu, bez "Roma Pass" kartes neiztikt. Karte maksā 30 eiro, trīs dienu laikā pēc aktivizēšanas brīža, tā sniedz iespēju pārvietoties sabiedriskajā transportā pilsētas robežās un sniedz atlaides ieejai muzejos un arheoloģisko izrakumu vietās. Pirmo divu muzeju vai izrakumu apmeklēšana ar šo karti izrādīsies vispār par brīvu. Bet, piemēram, Kolizeja apskatei šīs kartes īpašniekiem ir pat atsevišķa ieeja, raksta "Redigo.ru".


Neapvaicāšanās par pakalpojumu cenu


Tipiska kļūda - kopā ar tūristiem pa Kolizeju un citām populārām apskates vietām klīst arī vietējie iedzīvotāji, kas ir pārģērbušies seno romiešu togās un gladiatoru tērpos. Ceļotāji, kas vēlas iegūt pārīti seno laiku auras apgarotu fotogrāfiju, ar prieku atsaucas aicinājumiem uztaisīt kādu kopīgu bildi. Pēc tam izrādās, ka par visu ir jāmaksā.

Vietējie gladiatori un patricieši iespēju tapt nobildētiem kopā ar tūristiem novērtē par 5-10 eiro. Ja gadījies nobildēties ar 4-5 gladiatoriem vienā bildē, tad pēc fotografēšanās šādu summu pieprasa katrs no vēsturiskā mirkļa dalībniekiem. Vienmēr ir vērts jau iepriekš skaidri apvaicāties - ko šis vai cits pakalpojums maksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!