Piektdien, 5. decembrī, Olimpiskā sporta centra telpās pirmo reizi Latvijā patiešām unikāla projekta ietvaros, kas bija veltīts Universitātes radio NABA sestā gada jubilejas svinībām, notika regeja mūzikas pamatlicēja Lī Scratch Perija vienīgais koncerts Baltijā.

Scratch Perijs ir viens no ietekmīgākajiem regeja mūziķiem un producentiem. Viņš dzimis 1936. gadā salā, kas tiek uzskatīta par regeja mūzikas dzimteni, - Jamaikā. Perijs bez šaubām ir viena no harizmātiskākajām personībām regeja mūzikā un viens no regeja veterāniem, kas ir ieguldījis ļoti daudz darba Jamaikas populārās mūzikas attīstībā pasaulē.

Savu pirmo albūmu viņš ierakstīja 1969. gadā, un tas saucās The Upsetter. Jau 1973. gadā Perijs uzbūvēja ierakstu studiju savas mājas sētā, ko nosauca par The Black Ark, lai iegūtu pilnīgu kontroli pār savu mūzikas produkciju, un turpināja producēt tādus ievērojamus regeja mūziķus kā Bobs Mārlijs un The Wailers, Junior Byles, The Heptones, The Congos, Max Romeo u.c.

Šobrīd Perijs dzīvo Šveicē kopā ar sievu Mireju un diviem bērniem. Lai gan 2006. gadā viņš nosvinēja savu septiņdesmito dzimšanas dienu, Perijs turpina ierakstīt mūziku un uzstāties gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā. 2003. gadā Perijs saņēma prestižo Grammy balvu par labāko regeja albumu Jamaican E.T.

Rīgas publiku Perijs priecēja ne tikai ar savu neizsīkstoši pozitīvo enerģiju un runām par mieru, bet arī ar vistīrāko un īstāko regeja mūzikas priekšnesumu, kas atstāja diezgan lielu iespaidu uz cilvēkiem, kas bija atnākuši uz šo pasākumu - tas bija secināms pēc starojošām cilvēku sejām arī pēc koncerta, kas beidzās vēlā naktī.

Koncertu atklāja mūzikas kolektīvs Auļi, kas ir mūsdienās reto instrumentu - dūdu un tradicionālo bungu - apvienojums. Grupas spēlētajā mūzikā var saklausīt ietekmes no ļoti atšķirīgiem mūzikas virzieniem un stiliem: roka, metāla, ethnotrance u.c. Auļi spēlē galvenokārt instrumentālu mūziku, un grupas repertuāru veido oriģinālkompozīcijas, latviešu tradicionālo melodiju aranžējumi, kā arī citu Eiropas tautu melodijas un to aranžējumi.

Radio NABA sešu gadu jubilejā sveica arī Igaunijas un Ukrainas etnoroka pārstāvji - grupa Svjata vatra, kas izpildīja igauņu un ukraiņu folkloras dziesmas un melodijas.

Šāds pasākums nebūtu izdevies arī bez pazīstama Latvijas radio dīdžeja un mūziķa - Roberta Gobziņa, kurš iepazīstināja ar savu daudzskaitlīgo projektu 2 Anna un Resnie putni, izpildot vairākas kompozīcijas, kuru starpā bija arī publikas iemīļotā dziesma Tītari, ko zāle dziedāja kopā ar mūziķiem.

Kopumā pasākums patiešām bija izdevies. Koncerta laikā varēja aizmirst visas dienišķās raizes un iegrimt skaistajā un visdažādākajā mūzikā. Visi, kas atnāca uz šo koncertu, atnesa tikai pozitīvās emocijas - viss negatīvais palika ārpus zāles, kurā notika koncerts par godu vienai no vispozitīvākajām radiostacijām Latvijā - radio NABA (93.1 FM). Apsveicam! Tā turpināt!

Foto: Vladislavs Punculs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!